Marató per l'Emergència Climàtica

La Marató per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques pel que fa a l’ús i el consum d’energia i aigua que porten a terme diversos edificis municipals durant quatre setmanes, i que destina l’estalvi econòmic que s’hagi aconseguit en aquest període a projectes per donar resposta a l’emergència climàtica.

 

Per què fem la Marató per l’Emergència Climàtica?

És molt important que totes les persones que treballem o fem ús dels edificis i els equipaments municipals siguem conscients de l’energia, l’aigua o la calefacció que consumim i l’impacte que tenen les nostres accions en el canvi climàtic.

Si parem atenció a com consumim l'aigua i l’energia, veurem que amb petites accions quotidianes podem reduir la nostra petjada ambiental.

Amb aquesta acció també volem posar el focus en la necessitat d’actuar davant la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem. El ritme de consum d’aigua i energia de la societat actual no és sostenible i té greus conseqüències per al conjunt del planeta. A través dels hàbits de consum d’aigua i energia, així com de generació i separació de residus, podem minimitzar la nostra contribució al canvi climàtic.

 

Com funciona la Marató?

Durant quatre setmanes, diversos edificis i equipaments municipals de tots els districtes participem en la Marató. Durant aquest període, les persones treballadores i usuàries fem actuacions per reduir els nostres consums, els visibilitzem i transmetem el missatge que cal actuar.

Setmanalment fem un control dels consums d’aigua, electricitat i gas natural per calcular les emissions de CO2 associades, amb l’objectiu de rebaixar els consums respecte al període de referència.

L’estalvi econòmic associat es destina a projectes de lluita contra l’emergència climàtica.

 

La participació individual

A part de les actuacions que fem quan estem en els edificis i equipaments municipals, quan estem a casa, ja sigui en l’àmbit del teletreball o en el personal, també podem fer accions que contribueixen a reduir la nostra petjada de carboni i a lluitar contra l’emergència climàtica:

1. Apagar el wifi per la nit i quan no hi hagi ningú a casa. El wifi consumeix menys d’una dècima part que la nevera, però comparat amb aquest electrodomèstic, que ens està donant una utilitat en mantenir els aliments frescos, el wifi consumeix tant si hi ha transmissió de dades com si no. A més, a diferència d’altres aparells electrònics, el wifi no es posa en stand-by.

2. Llegir per pantalla i no imprimir. Segons el consum anual de paper d’oficina que es fa a l’Ajuntament, cadascú de nosaltres imprimeix una mitjana de 5 fulls cada dia. Això suposa, tenint en compte tot el cicle de vida del paper, al voltant de 450 g CO2 per persona durant les 4 setmanes que dura la Marató (i això assumint que sempre el llençarem al reciclatge). Amb uns 14.000 treballadors al conjunt de l’Ajuntament i ens dependents, estaríem parlant de 6.300 kg CO2 en només 4 setmanes.

3. Apagar la calefacció per la nit i quan no quedi ningú a casa, i limitar la temperatura a 19ºC (programar el termòstat perquè sigui automàtic). Una temperatura menor a la nit (entre 15 i 19 ºC i per tant, per sota de la temperatura considerada de confort) millora la qualitat de la son i, de retruc, la nostra salut. Si no estem a casa, mantenir-la calenta no aporta cap comoditat. Per últim, incrementar un grau la temperatura de consigna de la calefacció pot suposar un augment del consum d’energia d’entre un 7 i un 8%.

4. Baixar i pujar per les escales. Pujar en ascensor 4 plantes consumeix aproximadament el mateix que tenir una bombeta incandescent de 60 W encesa durant una hora. A part d’estalviar energia, utilitzant les escales fem salut.

5. Esborrar fotos i altres continguts digitals innecessaris del núvol. L’emmagatzematge de continguts al núvol consumeix energia, no només pel funcionament dels servidors, sinó també per mantenir la climatització de les sales on es troben. Si ens assegurem de no guardar informació redundant o innecessària evitarem haver d’instal·lar nous servidors, i el seu consum energètic associat.

6. Limitar la durada de la dutxa a 5 minuts. Cada minut que allarguem la dutxa pot suposar uns 9 litres d’aigua, quasi un 10% del consum d’aigua per persona establert com a objectiu en el Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica. Si tanquem l’aigua mentre ens ensabonem, encara estalviarem més. No malbaratar l’aigua ara ens pot ajudar a no haver de patir restriccions més endavant. A més del consum d’aigua, durant l’hivern cada minut de dutxa amb aigua calenta consumim l’energia equivalent a quasi 4 hores de funcionament de la nevera, l’electrodomèstic que més electricitat consumeix a la llar al cap de l’any.

7. Altres accions que podem fer tant per augmentar el nivell de sensibilització vers el canvi climàtic com per reduir emissions més enllà de l’energia o amb petites inversions inclouen:

  • Fer el seguiment de consum energètic a través de “e-distribución” i mirar els consums horaris i demanda de potència instantània i revisar les factures del gas per aprendre com consumeixo energia.
  • Canviar a LED les bombetes incandescents i halògenes que encara queden a casa (no cal esperar a que es fonguin).
  • Desplaçar-me a peu o en bicicleta.
  • Reduir el consum d’aliments animals a un cop al dia (sí, l’embotit també compta).
  • Iniciar un hort al terrat o plantar un arbre.
  • Compartir el meu compromís amb els meus i a les meves xarxes socials.
  • Dedicar 10 minuts a la reunió d’equip per parlar de les accions que fem per lluitar contra l’emergència climàtica.
  • Apagar el pilot de les pantalles, el ratolí i el teclat inalàmbrics mentre no els utilitzo.
  • Limitar la compra de roba a 3 peces noves per any o bé comprar-ne de segona mà.
  • Investigar si és possible instal·lar plaques solars a la meva comunitat.
  • Contractar electricitat amb garantia d’origen renovable.
  • Fer servir els aparells electrònics un mínim de 7 anys.
  • Tenir en compte l’etiqueta energètica, però també la mida quan hagi de renovar els electrodomèstics (un electrodomèstic eficient, però més gran, pot consumir més).
  • Valorar la necessitat real de tenir un cotxe d’ús particular.
  • No agafar cap vol durant el proper any.

Edicions de la Marató

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible