Esde1

Esdeveniments

Cal elaborar un pla d'ambientalització i un informe de sostenibilitat abans d'organitzar un esdeveniment.

L'Ajuntament de Barcelona ha apostat en els darrers anys per a introduir els principis de la sostenibilitat en les celebracions festives. Des del 2009, són nombroses les experiències reeixides de festes que s'han organitzat introduint bones pràctiques ambientals com les festes de la Mercè. L'organització d'actes públics és un bon moment per fer visible el compromís amb la sostenibilitat de l'organització. A més, és una manera molt efectiva de fomentar uns hàbits més sostenibles entre els participants.

El Districte de Gràcia i el de Sants Montjuïc porten anys treballant amb les entitats organitzadores de les festes majors dels respectius districtes per a la reducció i la recollida selectiva de residus. Des de finals de 2015, Barcelona de Serveis Municipals (BSM) ha aconseguit la substitució de gots de plàstic per gots reutilitzables en diferents esdeveniments i espais.

Atès que l'abast i les formes de contractació dels esdeveniments municipals poden ser molt diversos, la Instrucció tècnica per a l’aplicació de criteris de sostenibilitat en esdeveniments de l’Ajuntament de Barcelona (2015) especifica quins són els criteris imprescindibles a introduir: els relacionats amb la gestió general de l’esdeveniment; amb els elements de comunicació, difusió i marxandatge; amb la neteja i la recollida de residus; amb els serveis d’àpat; i altres criteris addicionals com el foment de la mobilitat, en relació amb el recinte o les instal·lacions que acullin l'esdeveniment, els allotjaments o la sensibilització i la formació de les parts implicades en l'execució de l'esdeveniment.

INDICADOR DE SEGUIMENT

Durant el 2021 en les grans curses organitzades per l’Institut Barcelona Esports i en les festes de la Mercè i el Festival Grec es van implementar mesures d’ambientalització com l’ús de vaixella compostable i bidons reutilitzables.

Instrucció al servei

Plecs de contractació referents

Direcció executiva del Triatló de Barcelona corresponent a les edicions 2022 i 2023 (2022): PCAP i PPT

Secretaria tècnica, promoció i comercialització per a l'edició 2021 de la Cursa dels Nassos (2021): PCAP i PPT

Serveis de disseny, producció i suport per dur a terme diversos esdeveniments esportius i actes de promoció esportiva (2020-2022) (2020): PCAP i PPT

Contracte d'explotació dels gots reutilitzables per a diferents dependències de BSM i PATSA (2019): PCAP i PPT

Publicacions

Recursos

 

Bones pràctiques

 • Ambientalització de curses de l'Institut Barcelona Esports (IBE)
 • Ambientalització de curses de l'IBE
  Play icon
  Ambientalització de curses de l'IBE
 • Ambientalització de festes i esdeveniments - Districte de Gràcia, Districte de Sants i BSM
 • Festes més sostenibles
  Play icon
  Festes més sostenibles

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible