Alimentacio1

Serveis d'alimentació

Prioritzar productes d'agricultura ecològica i de comerç just, bones pràctiques de prevenció i gestió de residus i mesures per millorar l'eficiència energètica de la maquinària.

L'Ajuntament de Barcelona treballa per minimitzar els impactes ambientals de la compra i contractació de serveis com l'alimentació. L'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB), des de l'any 2008, introdueix al servei de menjador del 100% de les escoles bressol municipals aliments frescos, de temporada i procedents de l'agricultura ecològica. Actualment el plec incorpora també l'estacionalitat dels productes, el parament de taula de múltiples usos i el servei de cuina  insitu, fet que permet preparar el menjar que es necessita i evitar el malbaratament, i fa un seguiment estricte mensualment del compliment del mateix per part dels direccions dels centres.

La Instrucció tècnica per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat en els serveis d'alimentació (2015) estableix les prioritats d'adquirir aliments bàsics i manufacturats d'agricultura ecològica i de comerç just, d'introduir l'ús d'articles, materials i productes ecològics en les activitats associades al servei, de millorar progressivament l'eficiència energètica de la maquinària utilitzada, de consolidar pràctiques de prevenció i bona gestió de residus i de garantir la formació ambiental del personal d'aquest tipus de serveis.

En cas de preveure excedents d'aliments, es recomana la incorporació de clàusules específiques que permetin gestionar eficientment els excedents alimentaris, a través de la cooperació amb entitats socials o altres circuits, per evitar el malbaratament alimentari i fer-ne un millor aprofitament.

La instrucció aplica a tots els contractes de serveis de menjador (catering permanent), serveis d’àpats puntuals (catering puntual) i serveis de venda automàtica (vending).

Indicadors de seguiment

La proporció d’aliments que provenen d’agricultura ecològica en els àpats servits a les escoles bressol municipals es manté per sobre del 90%

Durant l’any 2021 s’han servit una mitjana de 6.870 àpats diaris a les escoles bressol municipals.

INSTRUCCIÓ AL SERVEI

PLECS DE CONTRACTACIÓ REFERENTS

 

Bones pràctiques

  • Ambientalització ecològica de les escoles municipals
    Play icon
    Ambientalització ecològica de les escoles municipals

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible