La JornadA+S

El 27 d’octubre del 2021 va tenir lloc al Zoo de Barcelona la segona Jornada Ajuntament + Sostenible, la trobada de treballadors i treballadores municipals compromeses amb la sostenibilitat per compartir idees, sinergies i amplificar el compromís de l’Ajuntament amb la sostenibilitat a través del Programa Ajuntament + Sostenible.

Des de la darrera Jornada A+S, el novembre de 2017, han passat gairebé quatre anys i en aquest temps moltes persones han treballat de valent en diversos projectes d'ambientalització en tots els àmbits de l’Ajuntament.

 

Benvinguda i presentació

Fill 131Created with Sketch.

La benvinguda i presentació va tenir lloc a càrrec de Sito Alarcón, director del Zoo de Barcelona, i de Frederic Ximeno, Gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans. Francesc Romà, tècnic de participació de la Gerència d’Ecologia Urbana, va conduir la jornada on van participar més d'un centenar de persones de diferents serveis municipals, amb assistència des de 5 districtes, 13 gerències i 8 instituts municipals.

On som en termes de sostenibilitat interna?

Fill 131Created with Sketch.

A través d’una dinàmica participativa, la Mar Campanero, nova cap del Departament d’Acció Climàtica i Territorial, Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Gerència de Medi Ambient i Serveis Urbans i Silvia Franco, actual responsable del Programa Ajuntament + Sostenible, van presentar en què consisteix el Programa i les instruccions ambientals de contractació, així com algunes de dades més significatives en l’àmbit de la compra i contractació que es recullen anualment en el balanç de l’Observatori A+S:dades de la compra d’equips portàtils amb criteris ambientals durant la pandèmia; de l'evolució de la flota municipal de vehicles des de l’aprovació de la Instrucció Tècnica de vehicles, del consum de paper reciclat assolit a l’Ajuntament, de la incorporació de productes ecològics en les escoles bressol municipals, i dels edificis municipals certificats com a Edifici Amic de la Bici.

L’emergència climàtica i la necessitat de canvis en les organitzacions en favor de la sostenibilitat i el canvi climàtic

Fill 131Created with Sketch.

Com a ponent convidat, en aquesta ocasió ens va acompanyar en Tomàs Molina, cap de meteorologia de la Televisió de Catalunya, físic, professor associat de la Universitat de Barcelona i revisor dels informes de l’IPCC, qui ens va donar la seva visió de l’emergència climàtica i com afrontar-la.

Destaca la iniciativa, imaginació i creativitat dels participants de la jornada, i la importància de trobar solucions innovadores que permetin adaptar-nos amb facilitat; felicita pels reconeixements de la feina feta i anima a tothom a posar-se a la feina.

Els premis A+S

Fill 131Created with Sketch.

Aquestes han estat les 10 iniciatives premiades per la seva valuosa incorporació de la sostenibilitat en diferents àmbits de gestió municipal:

1. Electrificació de la flota de vehicles – Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA)

 • Electrificació de la flota de vehicles de BCASA
  Play icon
  Electrificació de la flota de vehicles de BCASA

2. Ambientalització de curses – Institut Barcelona Esports (IBE)

 • Ambientalització de curses de l'IBE
  Play icon
  Ambientalització de curses de l'IBE

3. Pla de Sostenibilitat del Zoo de Barcelona - Barcelona de Serveis Municipals (B:SM)

 • Pla de Sostenibilitat del Zoo de Barcelona
  Play icon
  Pla de Sostenibilitat del Zoo de Barcelona

4. Samarretes i polos de cotó orgànic i altres mesures de sostenibilitat - Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS)

 • Tèxtils de cotó orgànic del SPEIS
  Play icon
  Tèxtils de cotó orgànic del SPEIS

5. Coberta Verda del Museu de les Ciències Naturals al parc del Fòrum

 • Coberta verda del Museu de Ciències Naturals
  Play icon
  Coberta verda del Museu de Ciències Naturals

6. Projecte “L’hort al terrat” - Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD)

 • L’hort al terrat de l'IMPD
  Play icon
  L’hort al terrat de l'IMPD

7. Hort Urbà a la coberta del Mercat de la Vall d’Hebron-Teixonera - Institut Municipal de Mercats (IMMB) 

 • Hort urbà a la coberta del Mercat de la Vall d’Hebron
  Play icon
  Hort urbà a la coberta del Mercat de la Vall d’Hebron

8. Un nou IMU més sostenible, eficient i col·laboratiu – Institut Municipal d’Urbanisme (IMU)

 • Un IMU més sostenible, eficient i col·laboratiu
  Play icon
  Un IMU més sostenible, eficient i col·laboratiu

9. Incorporació de criteris ambientals en el disseny i  gestió del poliesportiu del Camp del Ferro – Districte de Sant Andreu

 • Incorporació de criteris ambientals al Poliesportiu del Camp del Ferro
  Play icon
  Incorporació de criteris ambientals al Poliesportiu del Camp del Ferro

10. Aprofitament alimentari de les taronges amargues dels arbres de la via pública per fer melmelada – Districte de Sant Andreu

 • Aprofitament alimentari de les taronges dels arbres per fer melmelada
  Play icon
  Aprofitament alimentari de les taronges dels arbres per fer melmelada

La JornadA+S 2017

El 28 de novembre de 2017 va tenir lloc la Jornada Ajuntament + Sostenible al Centre Cívic La Sedeta.

Benvinguda i presentació

Fill 131Created with Sketch.

La benvinguda i presentació va tenir lloc a càrrec de Janet Sanz, Cinquena tinenta d’alcaldia. Sònia Frias, adjunta de la Gerència d’Ecologia Urbana i Francesc Roma, tècnic de participació de la mateixa Gerència, varen presentar i conduir la resta de la jornada. La primera ponència la va fer en Francesc Mauri sobre el canvi climàtic. El meteoròleg i presentador de televisió explica les petites coses del dia a dia que es poden fer per lluitar contra el canvi climàtic, com moure’s en transport públic, compatir cotxe, fer servir taxis ecològics o separar selectivament els residus.

Diàleg entorn el nou marc de contractació sostenible

Fill 131Created with Sketch.

Segueix la jornada amb un diàleg sobre el nou marc de contractació sostenible a càrrec del tècnic de la Direcció de Coordinació de Contractació Administrativa, César Sánchez, que exposa els criteris socials, la responsable del programa Ajuntament + Sostenible, Mar Campanero, que exposa els criteris ambientals, i de la Directora Tècnica d'Innovació Digital, Anna Majó, que exposa com incorporar la innovació en la contractació municipal.

Per avançar envers aquest nou marc de contractació sostenible els participants en el debat destaquen quins són els aspectes més determinants, com el seguiment en l’execució dels contractes. Expliquen com, concretament a través de l’aplicació SAP, es podran identificar aquells contractes on s’ha aplicat alguna de les instruccions tècniques per a l’aplicació de criteris de sostenibilitat.

Es comenten també altres aspectes, com l’elaboració regular d’indicadors de resultats o l’equilibri entre criteris ambientals, socials i d’innovació i el preu de licitació. En aquest sentit, es menciona la nova llei de contractació la qual defineix que els contractes s'han d'adjudicar en termes d'eficiència, de millor relació qualitat/preu tenint en compte també criteris ambientals. Un altre tema comentat es la col·laboració amb el mercat per tal d’avançar en l’oferta de productes i serveis més ambientals, socials i innovadors.

Photocall de compromisos ambientals

Fill 131Created with Sketch.

El photocall de compromisos ambientals és un espai pensat perquè els assistents concretin amb missatges els compromisos ambientals i accions que volen dur a terme per reduir l’impacte ambiental de la seva activitat i liderar el canvi amb el propi exemple (anar amb bicicleta, usar vaixella reutilitzable, organitzar esdeveniments sostenibles, adquirir alimentació ecològica per a totes les escoles, fomentar l’estalvi d’aigua i l’eficiència energètica, etc.).

Alguns dels compromisos ambientals:

 • Vaixella reutilitzable, minimitzar residus
 • Utilitzar el meu boc’n’roll cada dia
 • Imprimir el màxim en pdf
 • Farem contractes més sostenibles
 • Barcelona, riquesa de fauna

Dinàmica participativa

Fill 131Created with Sketch.

La jornada Ajuntament+Sostenible es reprèn amb una dinàmica participativa que té lloc a través del treball en grups organitzat en dotze taules rodones. Cada taula, formada per treballadors municipals de diferents àrees i districtes, ha de prioritzar primer individualment i després per taula, dos èxits assolits i dues barreres que hagin dificultat adquirir compromisos amb la sostenibilitat. Finalment, en un pòster conjunt, una persona de cada taula comunica els aspectes positius i negatius prioritzats de cada taula a la resta d’assistents.

Alguns dels èxits assolits han estat els següents:

 • Tenir material d'oficina compartit tant per ús intern com per a esdeveniments.
 • El compromís de l'Ajuntament amb la bicicleta.
 • La recollida selectiva de residus a tot l'edifici municipal.
 • L’ús del paper reciclat en la majoria d'accions.
 • L’estalvi energètic (sensors de llum, apagar llums, ordinadors i climatització)
 • La superació de la resistència inicial quan es mostren casos reals d'èxit.

Algunes de les barreres identificades han estat les següents:

 • La manca d'espai d'emmagatzematge del material d’oficina per a la reutilització a nivell social (falta espai i gestió).
 • La manca d’aparcaments bici als edificis municipals.
 • La manca de consciència social en la recollida selectiva. Als "office" no funciona.
 • Cal potenciar els tràmits administratius electrònics per estalviar paper.
 • No hi ha cap gestor energètic que es dediqui al control de consums dels edificis o a projectes de millora d’eficiència energètica.
 • Valorar i poder recuperar per al sector els beneficis econòmics derivats de les mesures ambientals adoptades.

Propostes per accelerar l'acció

Fill 131Created with Sketch.

Els àmbits temàtics sobre els quals els assistents han fet propostes d’acció, per ordre decreixent, han estat els següents: neteja i recollida selectiva de residus en edificis municipals i paper (15%), equips informàtics (12%), elements de comunicació, esdeveniments i serveis d'alimentació (9%), subministrament d’electricitat i vehicles (8%), projectes d’obres (6%), fusta i mobiliari d’oficina (3%) i productes tèxtils (2%).

Algunes de les propostes per accelerar l’acció han estat les següents:

 • Respecte als elements de comunicació, potenciar la comunicació digital. Menys impressió layers o tirades més curtes.
 • Instaurar el got reutilitzable a tots els esdeveniments (jornades, concerts, festes, etc.)
 • Instal·lar un sistema d'impressió personalitzat que només imprimeixi quan l'usuari arribi a la impressora (empremta digital/targeta).
 • Assegurar que la fusta que fa servir la ciutat ve produïda en sistemes sostenibles de boscos on hi ha una política de regeneració i sostenibilitat del territori i que formin part d'una economia circular.
 • Crear espais d'emmagatzematge per a reutilitzar el material d’oficina i recursos per la seva gestió.
 • Facilitar eines motivadores per implantar la recollida selectiva en edificis municipals: contenidors per a la selecció de residus per plantes en edificis.
 • Formació al personal perquè faci un ús més adequat de les impressions en relació a l’ús del paper. Educació en l'ús del recurs.
 • En relació als productes tèxtils, tenir roba municipal que no es condicioni segons la campanya. Ex: anoracs amb finestra de plàstic i velcro on es pugui canviar el logo o missatge del moment.
 • Utilitzar en els projectes d’obres materials de construcció més sostenibles i sistemes reutilitzables i recuperables.
 • Instal·lar sistemes d'osmosis per l'aigua. Garantir a tots els edificis municipals fonts d'aigua potable per evitar ús d'ampolles de plàstic.
 • 100% energia verda d'origen renovable. Tendir cap al subministrament d'energia verda.
 • Fomentar el vehicle elèctric posant punts de recàrrega en els equipaments municipals i en la ciutat (al carrer, pàrquing públic i privat -facilitar-ho).

Serveis esperats del Programa A+S

Fill 131Created with Sketch.

Alguns dels serveis que s’espera del Programa A+S han estat els següents:

 • Respecte als elements de comunicació, prioritzar l'edició digital
 • Ampliar l’ús del got reutilitzable esdeveniments públic-privats: fer el contacte, cessió d'ús, etc.
 • Establir un referent que expliqui als diferents departaments mesures sostenibles pels equips informàtics.
 • Identificar els parcs infantils on hi hagi elements de plàstic i proposar projectes de substitució amb fusta.
 • Facilitar i oferir empreses/proveïdors de mobiliari d'oficina que incorporin criteris de sostenibilitat.
 • Donar suport per complir les mesures de la recollida selectiva (cubells, treure les papereres de sota taula, usar gots reutilitzables, productes de neteja biodegradables, fer seguiment, etc.).
 • Supervisar el Departament de Publicacions i comunicació per a reduir la quantitat de material editat i que les publicacions de l'Ajuntament siguin 100% paper reciclat.
 • Més flexibilitat i suport dels serveis jurídics i de contractació per innovar en els projectes d’obres
 • Definir plecs tècnics de serveis d’alimentació per realitzar licitacions que compleixin amb les mesures (vending de proximitat i fonts d'aigua potable).
 • Ajuda, mitjançant persones amb coneixements específics en la matèria, per a poder implementar mesures per a l’autogeneració de renovables i planificar el seu cost.
 • Dur a terme campanyes informatives i de conscienciació per fomentar mitjans de desplaçament més sostenibles.

Els premis A+S

Fill 131Created with Sketch.

Aquestes han estat les 10 iniciatives premiades per la seva valuosa incorporació de la sostenibilitat en diferents àmbits de gestió municipal:

1. Desplegament d'un Pla Estratègic de Sostenibilitat de l'ICUB i obtenció de Distintius de Garantia de Qualitat Ambiental per 15 equipaments culturals – Institut de Cultura de Barcelona

 • Pla Estratègic de Sostenibilitat i Distintius de Qualitat Ambiental
  Play icon
  Pla Estratègic de Sostenibilitat i Distintius de Qualitat Ambiental

2. Introducció de criteris de sostenibilitat en el Plec d’Elements de Comunicació de la Via Pública (Banderoles) – Direcció de Comunicació

 • Criteris sostenibilitat comunicació via pública
  Play icon
  Criteris sostenibilitat comunicació via pública

3. Eficiència energètica i qualitat ambiental en el disseny i construcció d'equipaments municipals – Districte de Sant Andreu i BIMSA

 • Eficiència energètica i qualitat ambiental en equipaments
  Play icon
  Eficiència energètica i qualitat ambiental en equipaments

4. Programa d’impuls de la biodiversitat local en espais i edificis municipals – Gerència Adjunta de Medi Ambient i Serveis Urbans i Institut Municipal de Paisatge Urbà

 • Programa d’impuls de la biodiversitat local en espais i edificis
  Play icon
  Programa d’impuls de la biodiversitat local en espais i edificis

5. Desplegament del Pla Estratègic de Sostenibilitat Interna de la Gerència de Seguretat i Prevenció i electrificació de la flota de motos de la Guardia Urbana – Gerència de Seguretat i Prevenció

 • Pla Estratègic de Sostenibilitat Interna GSP
  Play icon
  Pla Estratègic de Sostenibilitat Interna GSP

6. Ambientalització del plec del servei de menjador de les escoles bressol públiques municipals - Institut Municipal d’Educació

 • Ambientalització ecològica de les escoles municipals
  Play icon
  Ambientalització ecològica de les escoles municipals

7. Aplicació de mesures d’eficiència energètica en la xarxa de biblioteques municipals - Consorci de Biblioteques, en col·laboració amb la Gerència de Recursos, l’Agència de l’Energia de Barcelona, Barcelona Activa i els districtes

 • Eficiència energètica en biblioteques municipals
  Play icon
  Eficiència energètica en biblioteques municipals

8. Obtenció del Distintiu de Qualitat Ambiental per edificis d'oficines i del Certificat Edifici Amic de la Bici – Gerència de Recursos

 • Edificis municipals sostenibles i amics de la bici
  Play icon
  Edificis municipals sostenibles i amics de la bici

9. Incorporació de la sostenibilitat com a eix estratègic de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació – Xarxa d’Ateneus de Fabricació

 • Sostenibilitat en la Xarxa d'Ateneus de Fabricació
  Play icon
  Sostenibilitat en la Xarxa d'Ateneus de Fabricació

10. Implantació de mesures per a l’ambientalització de festes i esdeveniments – Districte de Gràcia, Districte de Sants i BSM

 • Festes més sostenibles
  Play icon
  Festes més sostenibles

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible