Notícies

La Marató per l’Emergència Climàtica aconsegueix reduir en un 24% les emissions de gasos amb efecte hivernacle

02/04/2024

Resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de sensibilització i bones pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona

Marató24

A l’edició celebrada aquest passat mes de febrer s’hi han sumat un total de 52 equipaments de la ciutat: 13 centres educatius (escoles bressol, escoles de primària i instituts), 14 centres cívics i casals de barri, 7 centres esportius municipals, 6 equipaments culturals (biblioteques i equipaments d’educació ambiental) i 12 centres administratius.

Com a novetat d'aquest any, la Marató s’ha ampliat a la participació individual de la ciutadania usuària dels equipaments municipals. Durant el mes de febrer, més de 1.100 persones han consultat la pàgina web amb els consells d'estalvi de la Marató.  

L’objectiu de la Marató és conscienciar sobre la importància de les accions personals per tal de reduir el consum energètic i d’aigua i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle associades a aquests consums. Malgrat que la Marató es desenvolupa durant 4 setmanes, la voluntat és que aquestes accions d’estalvi perdurin en el temps. En el següent enllaç trobareu accions a implementar a casa, eines per mesurar els consums, recursos diversos, i informació sobre les edicions anteriors.

Durant les quatre setmanes que ha durat la Marató, entre els equipaments que hi han participat han aconseguit reduir el consum d’electricitat en un 15,5%, un 27,6% el gas natural i un 17,4% l’aigua. Tot plegat ha comportat que s’hagin deixat d’emetre fins a 113,5 tones de CO2 equivalent. 

Si es compara amb l'any anterior, destaca l'estalvi d'aigua, que va ser d'un 6,0% al 2023, i l'estalvi de gas natural, que a l'edició del 2023 va ser d'un 10,7%. Aquest últim es deu a les mesures pròpies dutes a terme durant la Marató i a la influència d’unes temperatures del mes de febrer sensiblement més altres que les dels mesos utilitzats per calcular els consums base: 3ºC superiors al febrer de l’any passat i 2 graus superiors al gener d’aquest any.

L'estalvi d'electricitat aconseguit durant aquesta edició de la Marató equival al consum mensual de 750 llars, l'estalvi de gas correspon al consum mensual de 845 llars, i l'estalvi d'aigua, al consum mensual de 153 llars. 

L’estalvi econòmic associat als estalvis energètics i d’aigua es destinarà a un projecte solidari per protegir a la gent gran dels efectes de l’emergència climàtica.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible