Notícies

Esdeveniments més sostenibles a Barcelona

02/08/2023

El Cruïlla 2023 s’estrena com el primer festival de gran format en consumir 100% electricitat renovable de la xarxa

Concert Mercè

El Cruïlla 2023 ha estat el primer festival de gran format de l’Estat Espanyol en contractar 100% electricitat generada a partir de fonts d’energia renovable. A més, s’ha prioritzat la connexió a la xarxa elèctrica sempre que ha estat possible per reduir el nombre de generadors de combustibles fòssils.

A banda d’això, a l’edició d’enguany s’han implementat altres mesures per reduir l’impacte ambiental del festival: 

  • Pel que fa a la mobilitat del públic assistent s'ha treballat estretament amb diversos operadors de transport públic (Renfe i Moventis) per crear vies d'accés que minimitzessin la contaminació associada als desplaçaments i s’ha ofert aparcament gratuït pels vehicles de zero emissions (elèctrics i híbrids endollables).
  • Quant a la generació de residus, s’ha prioritzat l’ús de gots reutilitzables i retornables, s’han habilitat fonts d’aigua gratuïta i s’han ofert cantimplores d’alumini reciclat per al personal i els artistes. A més, en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya s’ha dut a terme un estudi sobre la gestió de residus amb l’objectiu de desenvolupar un pla de sostenibilitat específic per a grans esdeveniments de música en viu.
  • També s’ha optat per un sistema d’estampació in situ del merchandising, permetent que els assistents portin les peces a estampar de casa, reduint d’aquesta manera els excedents i fomentant la reutilització de peces de roba.

En relació a l’ambientalització d’esdeveniments, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2015 la Instrucció tècnica per a l’aplicació de criteris de sostenibilitat en esdeveniments en la qual s’estableix l’obligació de requerir un pla d’ambientalització i un informe de sostenibilitat en el cas de contractar la gestió general de l’esdeveniment, així com criteris relatius als elements de comunicació, difusió i marxandatge, a la neteja i la recollida de residus, als serveis de càtering, a la flota de vehicles vinculada al contracte i altres criteris addicionals com el forment de la mobilitat sostenible i en relació a les instal·lacions que acullin l’esdeveniment i l’allotjament.

En aquest sentit, recentment l’Institut de Cultura de Barcelona ha licitat un contracte per al subministrament d’ampolles reutilitzables per al personal de producció i tècnics de les Festes de la Mercè 2023. En el següent enllaç es pot consultar la notícia publicada sobre aquesta bona pràctica.

D’altra banda, l’Institut Barcelona Esports també és un referent en l’ambientalització de grans esdeveniments esportius de la ciutat com la Marató de Barcelona o la Cursa de la Mercè amb el desenvolupament d’un pla ambiental que abasta tots els aspectes de l’esdeveniment i inclou la implementació de mesures com l’ús de xips reutilitzables, la distribució d’aigua amb ampolles reutilitzables i gots compostables, l’eliminació de l’embalatge individual de les samarretes, l’ús de grups electrògens de baix impacte, la distribució de samarretes de teixits més sostenibles o l’ús de vehicles elèctrics, entre d’altres. En el següent enllaç es pot consultar el detall de la bona pràctica reconeguda per la Comissió Europea.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible