Notícies

Coneix els guardonats del I Premi Catalunya d’Ecodisseny

14/12/2015

Productes i estratègies per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida

Premis ecodisseny

El Premi Catalunya d'Ecodisseny, convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb l’Agència de Residus de Catalunya en la secretaria tècnica, és una evolució del Premi Disseny per al Reciclatge que l’Agència de Residus de Catalunya convocava des de l’any 2001. El nou Premi Catalunya d’Ecodisseny amplia el seu abast per integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes: estalvi de recursos, disseny de nous models de consum, optimització del fi de vida, etc.

Aquesta primera edició ha rebut un total de 194 candidatures: 149 de Catalunya i 45 procedents de la resta de països euromediterranis. Els guardonats per cadascuna de les categories han estat:

  • Categoria Producte: Cool Downlight, presentat per Simon. Una gamma de llums encastats (downlights) amb tecnologia LED, que combina les millors prestacions lumíniques amb un excel·lent rendiment  lm/W i un disseny compacte, elegant, eficient i confortable.
  • Categoria Producte en desenvolupament: El premi ha estat compartit entre:
    • Cadira  Biennale, presentat per Figueras International Seating, amb col·laboració de Josep Ferrando Bramona. Un sistema de seients fractal i monomaterial, fabricat íntegrament amb fusta certificada d’origen controlat, que va de l’individual al col·lectiu.
    • Antivolabossa, presentat per Urbaser, Estudi Salva Fàbregas i Xarxa Ambiental. Un element per evitar que les bosses d’escombraries de les papereres volin i buidin el seu contingut a la via pública, un problema especialment rellevant al Mediterrani.
  • Categoria Estratègia: Kigali Chair Project, presentat per Clara Romaní i Josep Mora. Una iniciativa que es va portar a terme a Ruanda i que consisteix a organitzar tallers en què es mostra com fabricar una  cadira de rodes a partir dels recursos disponibles  localment, amb un sistema de construcció simple i adaptable a les diferents necessitats dels usuaris.
  • Disseny jove: Invento. Disseny d’un miniaerogenerador, presentat per Andrea Artero, Albert Bercero i Joel Plana de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC). Miniaerogenerador d’ús domèstic consistent en una turbina d’energia minieòlica per col·locar a les façanes de cases o edificis.
  • Categoria Disseny euro-mediterrani: Pep Lemon, presentat per Lemon Factory S.L., amb la col·laboració de la Fundació Amadip.Esment, Agroilla, La Paduana i Comercial Bordoy, de Mallorca. Iniciativa per aprofitar els cítrics de destria de l’illa de Mallorca i convertir-los en una beguda de refresc natural, local i amb compromís social.

Descobreix els detalls dels productes i estratègies guardonades, així com les mencions i els altres productes seleccionats de cadascuna de les categories en aquest llibret.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible