Notícies

Publicat el darrer informe global de les Nacions Unides sobre contractació pública sostenible

26/05/2023

Aquest informe té per objectiu fer un seguiment del progrés global en matèria de contractació pública sostenible en els darrers cinc anys

Informe UNEP

L’informe, impulsat pel Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient, proporciona una fotografia global sobre l’estat actual de la contractació pública sostenible (CPS), així com del progrés en el desenvolupament de polítiques públiques i la seva implementació. També explora la difusió de la compra sostenible en el sector privat i el paper de les entitats de suport. Es publica en el marc del Programa de Contractació Pública Sostenible del 10 Year Framework of Programmes (10YFP), que s'ha compromès a dur a terme una revisió periòdica de l'aplicació de la CPS com a part del seu pla de treball.

Basant-se en les conclusions de les edicions anteriors publicades el 2013 i el 2017, aquest informe fa el seguiment del progrés global en matèria de CPS en els darrers cinc anys, considerant les barreres, necessitats, oportunitats i innovacions actuals en aquest àmbit. Els resultats i conclusions es basen en una anàlisi transversal sobre la implementació de la CPS de 314 organitzacions i 45 governs nacionals, així com en entrevistes amb experts i en una revisió de la bibliografia existent.

Les conclusions més rellevants de l’informe són les següents:

  • Des de 2015, s'ha produït un increment considerable en el desenvolupament de polítiques i instruments legals que donen suport a la contractació pública sostenible a tot el món.
  • L'eficiència dels recursos, la conservació d'energia i la mitigació del canvi climàtic són les qüestions ambientals que es van abordar amb més freqüència en les polítiques dedicades de contractació pública sostenible. A més la dimensió socioeconòmica guanya rellevància, amb un focus en la promoció de les petites i mitjanes empreses, els grups en risc i el desenvolupament tecnològic.
  • La percepció que els productes de contractació pública sostenible són més cars que els convencionals continua sent una barrera clau per a la seva implementació en totes les organitzacions. Un altre gran desafiament és la integració de les consideracions de sostenibilitat en tot el cicle de contractació.
  • Una altra categoria d'innovació en la pràctica de la contractació pública sostenible és el desenvolupament de relacions de col·laboració amb els proveïdors.

El document (disponible en anglès) es pot consultar i descarregar en el següent enllaç.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible