Notícies

Publicació de Informe de seguiment de les Instruccions tècniques per a l’aplicació de criteris ambientals en contractes 2020

15/02/2022

L’informe correspon al primer any marcat per l’emergència sanitària

Des de l’any 2017 el Programa A+S elabora l’Informe de seguiment de les Instruccions tècniques per a l’aplicació de criteris ambientals en contractes, que es publica a l’Observatori A+S.

L’Informe 2020 correspon al primer any marcat per l’emergència sanitària, i per això recull també un resum de les alteracions de l’activitat, que poden afectar els resultats i indicadors de consums i contractacions.

La contractació ha estat fortament afectada, amb la seva suspensió el mes de març del 2020, l’aixecament el mes de maig per determinats contracte d'obres i la modificació i/o anul·lació de contractacions degut al tancament o la limitació de moltes activitats durant gran part de l’any. Per això i per la no presencialitat del personal les dades de consums representen una discontinuïtat, que desconeixem com es projectarà en els futurs anys.

Com a conclusions de l’informe, l’aplicació de les Instruccions tècniques de contractació segueix progressant i presenta resultat positius:

  • Els nous centres que s’inauguren ja incorporen subministrament d'electricitat amb garantia d'origen renovable (GdO), com per exemple a l'equipament esportiu del Camp del Ferro.
  • El subministrament massiu d'equips portàtils per tramitació d'emergència no ha suposat cap retrocés en termes de qualitat ambiental dels equips, ans al contrari, més del 90% dels models adquirits pel teletreball ofereixen garanties acreditades amb alguna certificació ambiental.
  • Tot i la caiguda dràstica del consum de paper (-42%) el subministrament de paper reciclat consolida el màxim del 93% assolit els 2 anys anteriors.

Pel que fa a altres subministraments o serveis on també s'apliquen les Instruccions tècniques ambientals de contractació destaquem els següents aspectes:

  • El total de fusta adquirida d'explotació forestal sostenible es recupera i es situa al 94%, gràcies al creixement en els materials derivats de la fusta. Un 100% de la fusta tropical adquirida prové de gestió forestal sostenible.
  • El contracte general de neteja i recollida selectiva de residus, adjudicat el 2019, s'ha vist fortament afectat: ha calgut autoritzar productes substitutius i s'ha hagut de complementar amb subministrament de lots "covid-19", autoritzant temporalment productes substitutius que no compleixen els criteris ambientals de la Instrucció Tècnica, com productes de neteja desinfectants. A finals de 2020 tanmateix s'ha licitat el contracte de l'ICUB que dona compliment àmpliament a la Instrucció.
  • El vestuari de prop de 5.500 persones de diferents organismes municipals (BSM, Guardia Urbana, Parcs i Jardins) ofereix garanties de limitació de substàncies tòxiques, SPCPEIS ha incorporat polos i samarretes amb requisits addicionals de cotó orgànic certificat.
  • El nivell d'aliments que provenen d'agricultura ecològica en els àpats servits a les escoles bressol municipals es manté per sobre del 90% i s'han introduït criteris ambientals als contractes de l'IMSS.
  • L'aturada de l'activitat social ha interromput la promoció d'ús de gots reutilitzables en esdeveniments i actes públics. En les poques activitats esportives autoritzades s'ha evitat tornar als gots de plàstic d'un sol ús amb la introducció d'un nou concepte d'autoavituallament amb bidons autoportables i reutilitzables.

El 2020 s'ha mantingut la qualitat ambiental de la flota municipal, sigui de vehicles de flota pròpia com d'empreses de serveis contractades, sent un 31% dels vehicles incorporats vehicles elèctrics, dada que s'eleva al 49% si excloem camions i altres vehicles especials. Actualment un 59% de la flota lleugera i un 55% de la flota total són vehicles de baixes emissions.

Pel que fa als projectes d'obres, la col·laboració amb BIMSA com un dels principals agents promotors d'obres municipals ha permès, a més d'avançar en la qualitat ambiental de les obres, incorporant criteris ambientals en 30 projectes d'espai públic i infraestructures i 22 projectes d'edificació.

En l'àmbit de la comunicació un 65% de districtes i dependències municipals assenyalen que sempre utilitzen paper reciclat per a la producció d’elements de comunicació, i un 25% ho fa gairebé sempre. Un 98% de les quasi 8.800 banderoles, són de polipropilè monomaterial, més fàcilment reciclable.

 

Tot i els canvis, el Programa A+S ha seguit treballant de forma regular, adaptat a l'entorn virtual, i el 2020 el servei de suport tècnic ha donat resposta a 69 consultes, 35 de les quals eren d'ambientalització de plecs.

Des del Programa A+S seguirem treballant per estendre el coneixement dels nostres serveis al conjunt de l’organització, fer el seguiment dels plecs ambientalitzats de forma descentralitzada i treballar en les actualitzacions necessàries de les instruccions tècniques.

L’informe es pot descarregar aquí.

 

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible