Notícies

Premi #Rezero per eliminar gots de plàstic d’un sol ús a les platges

13/11/2018

Estalvi de més de 120.000 gots d’un sol ús durant l'estiu

Carlos

L'Ajuntament de Barcelona ha rebut el premi #Rezero en la categoria d'Administració Local per la iniciativa d'aquest estiu de reducció de gots d'un sol ús a les guinguetes de les platges de Barcelona. Durant tota la temporada de platges, les 15 guinguetes han implantat un sistema de dipòsit, devolució i retorn amb gots retornables, amb un estalvi de més de 120.000 gots d'un sol ús que no han anat a la brossa.

L'objectiu del projecte és erradicar el got d'un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització. Amb el got reutilitzable el residu que genera el got de plàstic d'un sol ús desapareix i se substitueix per un nou objecte amb molts usos. L'Ajuntament promociona la incorporació del sistema del got retornable a la majoria d'esdeveniments al carrer, com són les festes majors.

Segons els membres del jurat: “Els elements reutilitzables com els gots i tota mena de vaixella són claus per reduir l’impacte dels productes d’un sol ús, especialment en un entorn com les platges de la ciutat de Barcelona que reben diàriament una gran pressió de visitants”. El Premi l’ha recollit Carles Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona.

El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha declarat que “l’eliminació de plàstics d’un sol ús és crucial. Mentre no es desenvolupa el marc legal que els prohibeixi, l’estratègia Residu Zero de Barcelona promou l’ús de gots i vaixelles retornables. En dos anys, a les festes i ara a les guinguetes de les platges aquesta iniciativa mostra resultats clars que redueixen els residus i milloren la netedat de la ciutat”.

Aquest any s'ha implementat el sistema del got retornable a les Festes Majors de Gràcia, Sants, Poble Sec, Barceloneta, Sarrià i en alguns espais de la Festa de la Mercè (Maria Cristina, Parc de la Ciutadella, Passeig Lluís Companys, Parc de la Trinitat, Castell de Montjuïc i la Llera del Besòs, Festa Major com el Palauet Albèniz, o el Moll de la Fusta). La recollida de residus a terra a tots els espais de les Festes de la Mercè es van reduir entre un 50% i un 66% aproximadament. Així doncs, entre les guinguetes de platges i les principals festes de la ciutat s’han usat aproximadament uns 225.000 gots reutilitzables, que ha comportat un estalvi de més de 500.000 gots d’usar i llençar.

Font i més informació al Servei de Premsa.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible