Notícies

L’economia verda i circular, eix central de les polítiques públiques municipals

04/02/2019

Una economia sostenible que genera qualitat de vida de la ciutadania

EVC_1

El treball de recerca, que duu per nom L’economia verda i circular a les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona, elaborat per l'Estudi Ramon Folch, s’ha presentat en el marc d’una jornada celebrada a Barcelona Activa, en què s’ha reflexionat amb la presència d’experts sobre com promoure l’economia verda mitjançant les polítiques municipals. Les polítiques públiques d'economia verda i circular mouen cada any 603 milions d'euros a Barcelona i generen 6.600 llocs de treball.

L'estudi analitza els resultats de les mesures implantades pel consistori en el període 2016-2019 en l’àmbit de l’energia, l’aigua, els residus, el verd urbà, la mobilitat i qualitat de l’aire, l’habitatge, el desenvolupament econòmic local, el consum, el comerç i el turisme i la sostenibilitat transversal i el seu impacte econòmic, ocupacional i ambiental. L’informe identifica també els àmbits, sectors i perfils associats a l’economia verda i circular en les polítiques de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local, i proposa un seguit de línies estratègiques per al futur amb la finalitat d’impulsar l’economia circular a Barcelona.

L'estudi conclou que les inversions i despesa pública de l'Ajuntament de Barcelona en EVC representen un 13% del pressupost anual durant el mandat 2016-2019 i identifica quines de les estratègies impulsades durant el mandat i les de futur resulten interessants per a la dinamització econòmica i la creació de nous llocs de treball. En concret, hi destaquen:

  • El Bicing i la promoció de la bicicleta.
  • El vehicle elèctric compartit per fomentar la intermodalitat.
  • Una política integral d’impuls de la innovació en mobilitat.
  • La rehabilitació energètica d’edificis.
  • L’operador energètic municipal i l’impuls a la producció renovable.
  • El verd urbà: l’oportunitat de les cobertes verdes.
  • La reducció de residus: l’estratègia residu zero.
  • L’economia circular en altres sectors estratègics (empreses digitals i TIC, eficiència energètica, economia social i solidària [ESS], turisme i comerç responsable).
  • Les polítiques de promoció de Barcelona Activa.

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) descriu l'economia verda com la que té com a resultat millorar el benestar humà i l'equitat social, reduir els riscos ambientals i la pressió sobre els sistemes naturals i harmonitzar el desenvolupament econòmic i el consum eficient dels recursos. D'altra banda, l'economia circular és una estratègia que té per objectiu reduir tant l'entrada dels materials com la producció de deixalles verges, i tanca així els cicles o fluxos econòmics i ecològics dels recursos existents.

Font i més informació al web d'Ecologia Urbana.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible