Notícies

En circulació el primer bus d’hidrogen de Barcelona

03/06/2022

TMB fa un pas més en l’aposta per modernitzar la flota d’autobusos amb vehicles de tecnologies més netes, tal com hem anat informant des del Programa A+S (veure més informació aquí).

bus h2

Font: Sostenible

El dijous 7 d’abril Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va posar en circulació el primer bus de pila d’hidrogen a Barcelona. El vehicle va arribar el mes de desembre i ha estat en proves, sense passatgers, fins ara. Aquest innovador vehicle de zero emissions és el primer dels vuit autobusos de pila d’hidrogen d’última generació que ha adquirit l'operador de transport públic de Barcelona. 

L'autobús, que utilitza hidrogen com a font energètica emet únicament vapor d’aigua i es proveirà d’hidrogen verd [1] (uns 20 quilos diaris) a la planta d’hidrogen verd situada al polígon industrial de la Zona Franca. És la primera vegada que es genera a Espanya aquest tipus de vector energètic renovable per a ús comercial i amb capacitat per a flotes i, per tant, es tracta d’un fet pioner en la descarbonització de la mobilitat urbana pesant.

El nou autobús de zero emissions és un autobús de mida estàndard, de 12 metres de longitud, i amb una carrosseria lleugera d’alumini amb tres portes. El motor de tracció té una potència màxima de 180 kW i l’inversor de tensió gestiona tota la potència del motor. El sistema d’hidrogen es complementa amb les bateries de tracció, de tecnologia de ions de liti del tipus LTO, amb una capacitat total de 44 kWh, on s’emmagatzema l’energia generada per la pila de combustible i pel sistema de frenada regenerativa.

El Pla estratègic 2025 de TMB preveu la incorporació de 233 autobusos elèctrics i 46 d’hidrogen. L’adopció de l’hidrogen verd per part de la flota de TMB té el suport del programa europeu JIVE 2, de promoció dels vehicles de pila de combustible i zero emissions cofinançat per la Unió Europea. El projecte s’impulsa amb la col·laboració de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona.

Si vols saber com es produeix electricitat a partir de l'hidrogen pots veure aquest vídeo i si vols saber una mica més sobre els motors d'hidrogen, en aquest altre vídeo t'ho expliquen.

[1] En l’esquema següent tens un resum dels tipus d’hidrogen (classificats normalment per colors)

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible