Notícies

El projecte "Hort al Terrat" guanya el premi europeu EPSA

11/12/2019

Pràctica més innovadora i eficient del sector públic a nivell local

TerratHort

El projecte "Hort al Terrat" ha guanyat el premi European Public Sector Award com a pràctica més innovadora i eficient del sector públic a nivell local, entre un total de 160 candidatures de 18 països europeus, concedit per un organisme independent que compta amb el suport de la Comissió Europea, Àustria, Dinamarca, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos i Noruega. El projecte, iniciat en la primavera del 2016, cerca la millora la vida de les persones amb discapacitat, recupera i millora espais en desús de la ciutat per fer-los útils i verds, fa servir noves tecnologies de cultiu menys contaminants i garanteix una producció significativa i de qualitat que es reparteix a les entitats.

En el marc de les activitats del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el passat 10 de desembre es va celebrar l’entrega del premi als representants del projecte. Les entitats premiades són onze: la Fundació DAU, el Centre Ocupacional Sínia, el Taller Sant Jordi, APROSEAT, Fundació Joia, Pretallers Sant Josep, el Centre Ocupacional Ariadna, el Centre Ocupacional Taller Escola Sant Camil, el Centre Ocupacional Eneida, la Fundació ATRA i acidH. D’una altra banda, també es va lliurar el premi a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que col·labora en el suport tècnic i agronòmic dels conreus.

Actualment hi ha cinc horts ubicats al carrer València, al carrer Creu Coberta, al carrer Avinyó i a l’Espai Jove La Fontana. Aquests horts són cuidats i cultivats per 120 persones amb discapacitat de les onze entitats de la ciutat. En la gestió del dia a dia, les entitats reben assessorament de persones expertes en sistemes de promoció de la qualitat mediambiental de l'IRTA. El cultiu dels horts al terrat es fa amb sistema hidropònic, sostenible i viable per utilitzar als terrats. Un estudi realitzat per professionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, del Barcelona Laboratory for Urban Environmental Justice and Sustainability, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i de l’ISGlobal va determinar que la participació en el projecte augmenta l’índex de qualitat de vida  de les persones amb discapacitat així com el seu rol social, més actiu i implicat amb l’entorn.

Les hortalisses i verdures recollides són repartides entre les persones de les entitats i l’excedent a menjadors socials i bancs d’aliments; Banc d’Aliments de Càrites de l’Eixample Esquerra, la Fundació Can Padró de Sants, la Funcació CECAS de Ciutat Vella i el Menjador Social la Terrasseta. Els objectius de futur són, per un costat, que la ciutat arribi a tenir deu terrats habilitats com a horts d’inclusió social amb l'objectiu d’empoderar les persones amb discapacitat, i per l’altre, obrir nous espais de col·laboració mútua entre entitats i altres agents socials i explorar noves vies per a la gestió i per a l’ús didàctic dels horts, amb l'objectiu de donar un major aprenentatge sobre el conreu d’hortalisses i plantes i el desenvolupament d’una Barcelona més verda.

El projecte promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, sota la presidència de la regidora Marga Marí-Klose, és una realitat gràcies a la suma d’esforços, recursos i idees, dels Districtes de Sants-Montjuïc i Gràcia, la Gerència de Recursos de l’Ajuntament, la Direcció de Recursos i també de les persones amb discapacitat, les entitats i l’IRTA.

Font i més informació a Servei de Premsa i al web Barcelona Accessible.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible