Notícies

Curses sostenibles en temps de Covid-19

24/03/2021

L'Institut Barcelona Esport (IBE) ha reinventat les curses populars, sense renunciar a la seva aposta ambiental.

La situació d'emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha comportat la impossibilitat de realitzar durant el 2020 actes massius al carrer. Entre els més estimats hi ha les curses populars, i l'Institut Barcelona Esport (IBE) no ha volgut tirar la tovallola tan fàcilment.

Així que els responsables municipals han reinventat aquest tipus d'esdeveniments. El nou model es va desenvolupar per la Cursa de la Mercè 2020. A les dures restriccions de participació presencial han respost amb imaginació: desdoblament de la cursa presencial en 2 dies i el desenvolupament d'una app que permet la participació virtual, un nou concepte de cursa popular.

Una de les preocupacions dels organitzadors en edicions anteriors ha estat reduir l'impacte ambiental de les curses, en especial la generació de residus. El protocol sanitari que marcava les curses del 2020, dificultava enormement les tasques d'avituallament i tot apuntava a haver de reintroduir de nou les ampolles d'aigua de plàstic d'un sol ús.

S'ha treballat per trobar un sistema que facilités la hidratació dels corredors en cursa, compatible amb el protocol sanitari i que no generés residus. I sembla que l'han trobat: un bidó reutilitzable i un nou model avituallament.

Amb la inscripció s'ha lliurat a cada participant, un bidó d'autoavituallament amb aigua, amb un sistema de subjecció ideat per poder dur-lo en carrera (podeu veure-ho en aquest vídeo explicatiu). L'organització ha eliminat el punt d'avituallament habitual del quilòmetre 5 - reduint així també un punt amb risc de contagi - i ha habilitat la possibilitat de reomplir el bidó a l'arribada amb seguretat.

La iniciativa ha estat prou satisfactòria per repetir-la també a l'altra cursa organitzada per l'IBE aquest any, la Cursa dels Nassos 2020.

En total es van repartir 4.349 bidons i s'estima que s'han estalviat 12.088 ampolles de plàstics de residus.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible