Notícies

Coneix la publicació "Renaturalització de la ciutat"

09/09/2019

Gentrificació verda i Pla del verd i Biodiversitat 2020 de Barcelona

Renaturalitzar_ciutat_1

El llibre, editat per la Diputació de Barcelona, ha estat coordinat per Eloi Juvillà amb la participació de diversos especialistes en infraestructures verdes i verd urbà, té com a objectiu donar suport als agents públics que intervenen en la planificació i gestió urbanes per aplicar estratègies de renaturalització i actuacions de verd urbà en les seves ciutats.

La publicació està estructurada en tres blocs temàtics, un primer sobre models teòrics en el que es recull la importància d el naturalització de la ciutat i els seus efectes a partir de cinc visions com l’urbanisme, la biofilia, l’anàlisi territorial, l’ecologia urbana i la biodiversitat. El capítol de la gentrificació verda a Barcelona indica que aquesta s’ha produït en parcs situats als barris més desitjables, és a dir, que s'ha donat la creació de parcs en barris socialment vulnerables en antigues zones industrials (i riberenques) dels districtes de Sant Martí i Ciutat Vella o la zona sud d’Horta-Guinardó. També apunta que els següents passos consisteixen a examinar com es poden introduir els serveis verds en els districtes en reurbanització com Sant Martí i Ciutat Vella sense convertir-los en instruments de gentrificació.

Un segon bloc presenta diferents estratègies desenvolupades per ciutats que, voluntàriament, han decidit realitzar les seves polítiques de renaturalització o construcció urbana, que els permeten teixir xarxes i aliances amb altres ciutats. En aquest capítol s’explica la iniciativa de la Comissió Europea de les capitals veredes europees mitjançant els concursos Green Capital i Green Leaf.

En el tercer bloc s’expliquen tres projectes concrets de ciutats que utilitzen la renaturalització com a motor de la transformació urbana i millora d ela qualitat de vida dels seus ciutadans, com són l’Anella verda de Gandia o el Pla del verd i la Biodiversitat de Barcelona, i Valladolid com exemple de nova fornada de ciutats que veuen en la implementació de Solucions Basades en la natura són, una eina de millora de la qualitat de vida. En el cas de Barcelona, les polítiques municipals de biodiversitat resumides en el pla del verd i la biodiversitat de barcelona 2020, presenten l’impuls de la flora i la fauna per millorar la natura urbana i promoure la connexió de la ciutadania amb aquesta natura. La intervenció humana segueix essent intensa, seleccionant quines espècies es planten, portant plantes invasores si així es decideix, afavorint plantes espontànies, permetent i afavorint l’entrada d’algunes espècies animals. Així és com un paisatge naturalitzat a la ciutat segueix essent un paisatge intervingut, encara que d’una forma i amb una intensitat diferents. La jardineria canvia, tant per l’àmbit de què s’ha d’ocupar, com per la manera de fer-ho. I això ho fa al servei d’una ciutat més saludable i equitativa, on beneficiar-se de la connexió amb la natura sigui més senzill i més quotidià.

Podeu descarregar el llibre en el següent enllaç.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible