Notícies

Com ens desplacem a l’Ajuntament?

12/04/2023

Resultats de l’enquesta de mobilitat al personal municipal

Carril bici

Un any més, durant aquest mes d’abril es celebra la campanya internacional 30 dies en bici i l’Oficina Metropolitana de la Bici s’hi ha sumat amb el repte #30diesAMBbici: pedala cada dia i comparteix-ho a les xarxes socials animant a les teves amistats i seguidors a pujar a la bici, hi ha una bicicleta elèctrica plegable en joc!

L’any 2022 es va realitzar una enquesta de mobilitat als treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de conèixer els hàbits actuals de mobilitat i elaborar el Pla de desplaçaments de l’Ajuntament. 3.186 persones van contestar l’enquesta i aquesta participació del 22,76% ha permès recollir els hàbits de mobilitat de manera representativa.

Segons els resultats obtinguts, la majoria es desplaça a la feina amb mitjans sostenibles (76%). El 52% ho fa en transport públic, el 13%, amb bicicleta o vehicles de mobilitat personal com el patinet, i l’11% restant es desplaça a peu per arribar al lloc de treball. El percentatge que es desplaça amb vehicle privat motoritzat (moto i cotxe) és el 24%. 

Pel que fa als desplaçaments durant la jornada laboral, el 28% es fan a peu, un 21% amb bicicleta i un 21% amb metro. El 30% restant es fan amb altres mitjans com el bus urbà i interurbà, i amb moto.

D’altra banda, l’enquesta també revela que la pandèmia de la COVID-19 ha afectat els hàbits de mobilitat per tal d’evitar contagis (el 32% de les persones enquestades així ho afirmava). L’ús de la bicicleta es va incrementar en un 18%, el del cotxe, un 35% i el de vehicles de mobilitat personal, un 37%. D’altra banda es va reduir l’ús del tren i del metro, un 4% i un 15%, respectivament.

Quant als factors que farien replantejar el mitjà de transport, el 40% dels enquestats afirmen que agafarien la bicicleta o un vehicle de mobilitat personal si la infraestructura ciclista fos millor, si comptessin amb aparcament segur o rutes més directes. D’altra banda, els requisits més demandats per agafar el transport públic són la reducció del temps de desplaçament, una millor fiabilitat o l’incentiu econòmic.

A partir dels resultats d’aquesta enquesta l’Oficina per la mobilitat laboral treballa en propostes concretes per elaborar el Pla de desplaçaments de l’Ajuntament.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible