Notícies

Càtering sostenible? Criteris de contractació en la jornada Fem camí cap el residu zero

21/04/2023

Posem un exemple pràctic sobre com contractar un càtering amb criteris de sostenibilitat.

Càtering sostenible

Quan organitzem un acte sovint el càtering representa només una petita part de la gran quantitat de tasques que hem de fer, i, ni molt menys, és una de les més importants. Sabent quantes persones assistiran, l’horari i si a part dels cafès es servirà alguna cosa per picar ja el podem tatxar de la nostra llista de pendents.

Malgrat sigui una petita tasca, això no vol dir que no haguem de tenir especial cura a l’hora de contractar-la, ja que és un dels elements més visibles de qualsevol esdeveniment.

En primer lloc, hem de saber que tant si contractem el càtering conjuntament amb altres parts de l’acte o per separat, amb un menor o amb una licitació amb concurrència, per aquest tipus de serveis ens aplica la Instrucció tècnica per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat en els serveis d'alimentació que és d’obligat compliment per a tot l’Ajuntament de Barcelona i les entitats dependents que tenen la condició de poder adjudicador. En concret, tot l’apartat 6, que parla específicament de la contractació de càterings puntuals. Com en totes les altres instruccions, es recullen els requisits ambientals d’obligat compliment, així com els possibles criteris de valoració, en cas que fem una licitació amb concurrència.

A més, als càterings d’esdeveniments organitzats per l’Ajuntament també els hi aplica la Instrucció en relació a l'agua envasada i l'ús de gots de plàstic - i altres elements de plàstic- d'un sol ús en les dependències i serveis municipals.

El compliment d’aquestes instruccions se’ns pot fer una muntanya, però si mirem un exemple pràctic veure’m com no és tan difícil. Els companys de la Direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus van aplicar-la en la passada jornada del 15 de març Fem camí cap el residu zero:

  • L’esmorzar s’ha fet amb aliments de proximitat, ecològics o d’aprofitament:
    • Les verdures i els pans eren recuperats a través d’acords amb supermercats i agricultors ecològics (per verdures que no arriben a la mida estàndard que demana el mercat).
    • El cafè i les infusions eren ecològics i de comerç just.
    • La resta d’ingredients (làctics, fruits secs, cereals) eren de proximitat.
  • L’aigua i els refrescos s’han servit en dispensador de vidre de 5L amb aixeta.
  • S’han utilitzat gots de vidre per les begudes calentes (cafès i infusions) i gots de plàstic reutilitzables per l’aigua i els refrescos.
  • Les estovalles són reutilitzables i els tovallons de paper reciclat.
  • S’han ubicat papereres de cartró per la fracció orgànica.
  • A les tauletes ubicades a l’escenari s’han posat gerres i gots de vidre amb aigua pels ponents.

 

A part del que sí que es va fer, recordem els bàsics del que cal evitar en la contractació dels càterings:

  • Evitar servir aigua envasada.
  • Evitar els envasos i gots de materials compostos (com per exemple el tetrabrik o els gots de paper que contenen plàstic), ja que són difícils de reciclar.
  • Evitar els envasos individuals.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible