Notícies

Barcelona sumarà cinc edificis industrialitzats construïts amb criteris de sostenibilitat

02/12/2022

La fusta és el material principal en cinc dels sis edificis nous.

edifici fusta

La fusta és el principal material de construcció dels cinc edificis industrialitzats que s’estan construint als districtes de Sant Martí i de Sant Andreu, als quals s’hi afegeix una sisena promoció que recupera el formigó. En total seran 277 nous pisos industrialitzats que s’oferiran en règim de lloguer públic a preus molt inferiors als del mercat.

A més d’utilitzar materials de construcció més sostenibles, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental dels edificis al llarg de la seva vida útil i de millorar la qualitat de vida dels futurs llogaters, s’han tingut en compte altres aspectes ambientals:

  • menys demanda d’energia per a calefacció i refrigeració per mitjà de mesures passives (com l’increment de l’aïllament de la façana, la protecció dels ponts tèrmics, les proteccions solars, els espais intermedis i la ventilació natural creuada)
  • un sistema de climatització centralitzat d’alta eficiència
  • cobertes verdes que mitiguen l’efecte de la calor
  • menys demanda hídrica gràcies a l’aprofitament de les aigües grises
  • generació d’energia renovable mitjançant plaques fotovoltaiques a la coberta
  • gran protecció passiva a façanes, fetes amb un material de baix impacte mediambiental

Aquests avantatges ambientals són fruit dels criteris que l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona va incorporar als plecs de les licitacions. A banda d’introduir especificacions tècniques relatives al sistema de climatització o al consum energètic dels ascensors, entre d’altres, ambdues licitacions també incorporen criteris ambientals com a criteris d’adjudicació. Dins dels criteris subjectius es va valorar el plantejament ambiental i els criteris generals d’eficiència energètica (8 d’un total de 40 punts), i dins dels criteris objectius, l’impacte associat a la fabricació dels materials de construcció de l’estructura i la façana de l’edifici desglossat en les emissions associades, el cost energètic associat, la generació de residus i el contingut de matèria primera provinent de reciclatge (24 d’un total de 60 punts).

En analitzar les empreses adjudicatàries de cada edifici o lot, s’observa que en general han obtingut bones puntuacions en tots els criteris. Respecte als criteris ambientals, les quatre empreses adjudicatàries de la licitació de Sant Martí han obtingut la millor puntuació del criteri subjectiu i dues d’elles també de l’objectiu. L’empresa guanyadora dels dos lots de Sant Andreu ha quedat en primer i segon lloc en el criteri objectiu, però ha obtingut pitjors puntuacions en el subjectiu. Ara bé, l’oferta econòmica no ha sigut determinant en cap cas.

L’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC) ha dut a terme la valoració de l’impacte ambiental associat a la fabricació dels materials de construcció aplicant la metodologia desenvolupada basada en l’Eina de Càlcul d’Emissions.

Els plecs de les licitacions es poden consultar en els següents enllaços: Sant Martí i Sant Andreu.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible