Notícies

Barcelona, ciutat compromesa amb el clima

15/12/2015

Reconeguda internacionalment a la Cimera Mundial sobre el canvi climàtic

Signatura Colau

L'Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb centenars de ciutats d'arreu del planeta, ha tingut un paper actiu en la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP21), que ha tingut lloc a París del 30 de novembre al 12 de desembre.

Foto ParísPer una banda, destaca la presentació del Compromís de Barcelona pel Clima a la Cimera Mundial de Líders Locals pel Clima. Es tracta d'una declaració elaborada conjuntament amb les 800 entitats ciutadanes vinculades a la xarxa Barcelona + Sostenible que recull el full de ruta compartit, entre govern local i organitzacions, amb les principals mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic que es portaran a terme a la ciutat durant els propers anys. El Govern francès ha atorgat l’etiqueta oficial al procés de preparació i difusió del Compromís, reconeixement que comparteix amb altres iniciatives exemplars.

Els més de 1.000 líders locals presents a la mencionada Cimera Mundial, Barcelona entre ells, van aprovar la "Declaració de París. Una contribució decisiva dels municipis i les regions a la COP21", per exigir objectius climàtics ambiciosos a la COP21 i reivindicar el seu paper i la seva participació en les negociacions i acords climàtics.

Cal ressaltar també el projecte “Consolidació i ampliació de la xarxa Ecoenergies de distribució de calor i fred a Barcelona” seleccionat per al Programa TAP (Transformative Action Program) dels governs locals, un programa internacional liderat per la xarxa de ciutats ICLEI-Governs Locals per a la Sostenibilitat. El projecte de Barcelona va ser seleccionat junt amb altres 100 iniciatives locals i el vídeo de presentació es va difondre durant COP21 al pavelló TAP.

La Marxa Mundial pel Clima és un exemple més de la implicació de la ciutat envers la lluita contra el canvi climàtic. El 29 de novembre, un dia abans de la Conferència sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides a París, milers de persones van recórrer els carrers de Barcelona per reclamar la reducció de les emissions de diòxid de carboni i l’ús d’energies renovables.

En relació a l'Acord de París aprovat per unanimitat a 21a Conferència de les Parts, aquest representa un esforç important per limitar l'escalfament global a menys de 2 graus Celsius, amb la intenció de perseguir un objectiu d'1,5 graus. Des del món local s'acullen amb satisfacció relativa els compromisos assumits pels 185 països. En aquest sentit es destaca que si bé aquestes contribucions nacionals acordades són una base sòlida per a l'acció, encara no són suficients per mantenir l'escalfament global per sota del llindar de 2 graus centígrads. Així mateix, les xarxes de ciutats com ICLEI-Governs Locals per a la Sostenibilitat també destaquen el reconeixement dels governs locals i subnacionals com a actors essencials i reclamen una assignació immediata de recursos necessaris per als plans locals per accelerar l'assoliment dels compromisos acordats.

Marxa canvi climàtic
Play icon
Marxa canvi climàtic
Xarxa Clima TAP
Play icon
Xarxa Clima TAP

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible