Notícies

Nous menús escolars, més saludables i amb menor impacte en el medi ambient

03/02/2020

Amb productes de temporada, de proximitat i ecològics i menys carn vermella i processada

 

Sis centres educatius de Barcelona ja han incorporat les directrius de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) perquè els infants i adolescents tinguin una dieta saludable, equilibrada i de proximitat. Després d’avaluar els menús d’un centenar d’escoles, han conclòs que cal reduir el consum de carn vermella i processada i augmentar l’oferta de segons plats amb proteïna vegetal. Les enquestes de l’ASPB mostren que la majoria dels joves fan un consum excessiu de carn, processats, dolços i refrescs ensucrats. A més, un 80% no menja la quantitat de fruita i verdura recomanada: cinc peces al dia.

L’evidència científica ha demostrat que les dietes calòriques amb un excés de proteïna animal, greixos saturats i productes ensucrats i processats tenen efectes negatius en la salut i augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis i càncer. Però aquests tipus de dietes tenen un impacte en el medi ambient perquè generen més emissions de gasos contaminants durant el procés d’elaboració, promouen un ús intensiu de productes químics i acceleren la desforestació i la reducció de la biodiversitat. De fet, s’estima que, si es limita el consum de proteïna animal a tres dies a la setmana, es reduiran en un 23% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle associades a la producció d’aquests aliments.

Per tot plegat, i en aplicació de la Instrucció tècnica per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat en els serveis d'alimentació, els nous menús escolars s’elaboren amb productes de temporada, de proximitat i ecològics. Són rics en fruites, verdures, llegums, fruita seca i oli d’oliva, amb un consum moderat de cereals i petites porcions de proteïna animal i làctics. Segons les recomanacions, els primers plats no han de contenir proteïna animal i, pel que fa als segons plats, han de contenir proteïna vegetal com a mínim dos dies a la setmana, proteïna animal com a màxim tres dies a la setmana i no han d’oferir carn vermella més d’un dia a la setmana. Les noves directrius també insisteixen en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i per cuinar i incorporar més amanida com a guarnició i fruita fresca a les postres. Aquestes recomanacions s’implantaran de manera progressiva a tots els centres educatius fins al 2021.

Font i més informació al web Info Barcelona.

Subscriu-te al bulletí!