Notícies

Nous criteris de compra verda per a alimentació, serveis de restauració i màquines expenedores

21/10/2019

Criteris recomanats per la UE

GPP EU

La Comissió Europea acaba de publicar nous criteris voluntaris de compra verda (Green Public Procurement) de la Unió Europea per a alimentació, serveis de restauració i màquines expenedores. El grup inclou la contractació directa d’aliments per part de les administracions públiques i la contractació de serveis de restauració mitjançant instal·lacions internes o subcontractació total o parcial a través d’empreses de restauració. Els nous criteris són aplicables a diversos serveis: serveis de càtering, empresa de restauració contractada, cuina convencional, unitat de producció centralitzada, preparat a punt, servei de muntatge, màquines expendedores i de begudes calentes i distribuïdors d’aigua.

A tall d'exemple, per a les màquines de vending es recomana que els articles i les begudes subministrades siguin productes ecològics segons l'actual normativa europea de producció i etiquetatge de productes ecològics i la identificació de proveïdors. Així mateix, l'adjudicatari de les màquines exepenedores de begudes fredes i calentes ha de dispensar-les no envasades prèviament que permetin l’ús de gots reutilitzables (per exemple, gots de porcellana, tasses de vidre) en lloc de gots d’un sol ús, quan aquest criteri sigui aplicable per motius d'higiene alimentària, seguretat del consumidor i salut pública. En cas contrari, les tasses d’un sol ús hauran de ser reciclables o fabricades amb plàstic reciclable o amb material compostable.

L’ús d’aquests criteris pot reduir considerablement els impactes ambientals d’aquestes compres. Alguns dels objectius clau que persegueixen aquest nou conjunt de criteris són els següents:

  • Augmentar la quota de mercat dels productes ecològics;
  • Evitar el consum de peix i productes marins procedents d’existències esgotades;
  • Promoure una major oferta en menús vegetals;
  • Evitar el malbaratament d’aliments i millorar la gestió global dels residus;
  • Evitar l’ús d’elements d’un sol ús;
  • Reduir el consum d’energia en les cuines i en les màquines expenedores o de vending;
  • Reduir el consum d’aigua en les cuines.

Els nous criteris estan disponibles al web GPP, en anglès, mentre s'espera que estiguin disponibles aviat en les altres llengües oficials de la UE.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible