Notícies

Inaugurat Ca l’Alier, un nou edifici sostenible

14/12/2018

Seu de la innovació urbana en els àmbits social, econòmic, urbanístic i tecnològic

Ca n'Alier

L'antiga fàbrica de Ca l'Alier, al Poblenou, ha obert com a centre d'innovació urbana, esdevenint un edifici sostenible i exemple de la recuperació del patrimoni industrial de la ciutat per a usos nous. L'edifici reneix com un edifici intel·ligent i de zero emissions amb estratègies d'autosuficiència i de gestió intel·ligent dels recursos. Entre d'altres, i gràcies a l'aportació de la tecnologia elèctrica i les solucions d'última generació de Schneider Electric, l'edifici disposa de:

  • Sistemes predictius de la demanda i de la generació de l'energia i de l'aigua.
  • Disseny de l'edifici per minimitzar-ne els consums.Can'Alier_2
  • Maximització de l'ús d'energies renovables.
  • Ús de la xarxa de District Heating & Cooling de la ciutat.
  • Captació d'aigua de pluja i recuperació d'aigües grises.
  • Captació solar tèrmica i fotovoltaica.
  • Sistemes de control intel·ligent.

La reforma, en què s’han invertit uns 10 milions d’euros, ha respectat el projecte original, incloent-hi la característica xemeneia de 20 metres d’alçària, a més de recuperar i rehabilitar la coberta a dues aigües de teula plana catalana, l’encavallada de fusta i els murs de fàbrica de maó. L’edifici, compost de tres naus, es va erigir el 1853 com una fàbrica de pintats, tot i que a principis del segle XX va ser transformat per a la producció de teixits de jute. Ja en desús, els incendis del 2005 i del 2007 van deixar l’edifici molt malmès, fins que el 2011 es va decidir reconvertir-lo en un edifici tecnicoadministratiu.

L'espai el gestiona l'entitat BIT Habitat, que desenvolupa la seva doble línia d'actuació composta pel Taller de Ciutats, que difon amb vocació internacional el pensament al voltant de la innovació urbana, i l'i-Lab, que planteja la ciutat com un laboratori d'experimentació que ajudi a donar resposta als nous reptes i a les demandes de la ciutadania, que impulsi un ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia i en millori la sostenibilitat.

També hi tindrà un paper destacat la multinacional tecnològica Cisco Systems. Mitjançant el nou centre d’innovació i de demostració relacionat amb l’internet de les coses i les ciutats intel·ligents, la companyia impulsarà projectes col·laboratius amb empreses emergents, petites i mitjanes empreses i centres universitaris i de recerca de la ciutat.

Font i més informació al web Info Barcelona.

Subscriu-te al bulletí!