Notícies

Etiquetes ambientals per a vehicles per millorar la qualitat de l'aire

02/12/2016

Discriminació positiva dels vehicles més respectuosos amb el medi ambient

Etiquetes_vehicles

L'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya han treballat conjuntament amb la Direcció General de Tràfic (DGT) per establir un sistema d'etiquetatge ambiental. La seva missió és discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient, i esdevenir així un instrument eficaç a l'hora de gestionar, per exemple, els episodis de contaminació alta, o establir zones d'emissions baixes als centres urbans.

En aquest sentit, aquests distintius serviran de base per executar les polítiques i les mesures que les diferents administracions, a escala local i autonòmica, decideixin en el marc de les seves competències en matèria de qualitat de l’aire.

Els criteris definits classifiquen els cotxes i les furgonetes i han establert, com a prova pilot, l’emissió i l’enviament de les etiquetes a tota la demarcació de Barcelona. Des del mes de març fins al mes d'octubre s'han enviat les etiquetes corresponents als titulars de vehicles elèctrics i ECO (blau i verd), de vehicles de benzina matriculats a partir del gener del 2000 i de vehicles dièsel a partir del gener del 2006 (groga), i vehicles de benzina matriculats a partir del 2006, i de dièsel matriculats a partir del 2014 (verda) de l’àrea metropolitana. Tot i que col·locar l'adhesiu és opcional, es recomana fer-ho a la part inferior dreta del vidre frontal del vehicle per permetre'n la visibilitat.

La zona de conurbació de Barcelona ha de millorar la qualitat de l’aire pel que fa al contaminant diòxid de nitrogen (NO2) i continuar amb les polítiques de reducció d’emissions de partícules en suspensió. Per aquest motiu, les administracions implicades treballen per fomentar el transvasament modal cap a sistemes més nets i eficients. Concretament, l’Ajuntament de Barcelona ha creat la Taula contra la Contaminació de l’Aire per tenir un espai transversal que permeti analitzar la situació de la qualitat de l’aire de la ciutat, proposar i desenvolupar mesures correctores, informar i sensibilitzar i fer-ne el seguiment, així com analitzar l’actuació davant els episodis de contaminació de l’aire.

Font i més informació al Web d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible