Notícies

eReuse. Economia circular, social i solidària amb aparells informàtics recuperats

10/12/2020

Resultats de 3 anys de conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i Pangea

La iniciativa eReuse.org, en el marc d’un conveni entre l’Institut Municipal d’Informàtica i l’associació Pangea , ha establert un circuit d’intercanvi, condicionament i reutilització d’equips informàtics que implica diferents entitats col·laboradores.

-       Com a entitat gestora, l’associació Pangea ha formalitzat el conveni amb l’Ajuntament de Barcelona i rep les propostes de donacions de l’administració i les dirigeix cap a les entitats reacondicionadores.

-       Com a entitats reacondicionadores dels equips intervenen Solidança, Alencop, Andròmides, donalo.org i Fundació Espai que reacondicionen equips amb certificació de qualitat.

-       Les entitats distribuïdores i altres donen valor al circuit de varies formes: trobant demandes o distribuint equips?, donant serveis de manteniment de software o hardware, oferint serveis de capacitació per als usuaris finals (Labdoo, Fundació Pare Manel, entre d’altres) iajudant a incrementar les funcionalitats d‘ordinadors amb menors prestacions a través del servei de virtualització d’escriptoris.

Amb aquest conveni, i una prova pilot anterior promoguda per Barcelona Activa, s’ha aconseguit reutilitzar un total de 517 equips, donant-los a 42 entitats receptores, entre elles l’escola Can Maiol o la Biblioteca Les Roquetes.

Des que va començar la pandèmia s’ha incrementat la demanda, i s’han lliurat també ordinadors que abans de la COVID-19 no tenien demanda per les seves prestacions més baixes. S’han dut a terme experiències pilot amb l’IMSS per abonar els costos de circularitat a les escoles, entitats i famílies receptores i dotar d’infraestructura a poblacions afectades per desigualtats digitals a un preu assequible.

Un software en codi lliure permet a les entitats gestionar el registre, inventariat i traçabilitat dels dispositius, i a més, certificar el reacondicionat amb qualitat. A través de les reacondicionadores, ereuse.org obté els detalls dels ordinadors de segona mà i dels seus components i això permet estimar el benefici ambiental en hores de reutilització i estalvi climàtic.

Així, s’estima que amb la reutilització dels 517 equips s’han estalviat 74 tonelades de CO2.

https://www.ereuse.org/

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible