Notícies

Can Portabella, premiat per les seves mesures d'eficiència energètica

18/03/2016

Un edifici del segle XIX convertit en un edifici de balanç energètic positiu

can portabella

El projecte de bioarquitectura del Casal de Barri Can Portabella ha permès l'arquitecte Josep Bunyesc rebre el passat 3 de març el Premi d'Excel·lència Energètica de l'Institut Català d'Energia (Icaen), en la categoria de renovació energètica.

La remodelació i ampliació de l'edifici ja destacava per la qualitat ambiental dels seus materials, com per exemple la tria de fusta per a les estructures. Però a més a més, la rehabilitació de l'edifici del Casal de Barri Can Portabella ha estat pensada per tal que funcioni tot l'any amb el menor consum energètic possible.

El projecte inclou mesures com la recuperació de la calor del sistema de ventilació i la instal·lació d'una coberta ventilada o l'aïllament perimetral. L'antiga façana està folrada amb 12 cm d'aïllament i han cobert la teulada amb 24 cm de material. A més, les finestres del casal de barri fan alhora d'elements isoladors de temperatura exterior. També disposa de sensors de temperatura i sistemes que permeten regular els graus a l'interior de la construcció. Totes aquestes mesures fan que el Casal de Barri de Can Portabella necessiti tan poca energia per funcionar, que sovint les plaques fotovoltaiques de 9,9 kW de la teulada generen més energia de la que necessita l'edifici.

Un altre valor afegit de l'edifici és que totes les mesures d'eficiència energètica esmentades conviuen amb els elements originals de l'antic edifici de la Societé Lanière Barcelonaise, com la façana principal, les columnes de forja, els sostres de volta catalana i una part del paviment hidràulic de l'atri.

Finalment, també cal destacar que el Casal de Barri inclou una iniciativa molt innovadora: un programa didàctic per mostrar al públic usuari el funcionament de l'edifici i com aplicar aquests mateixos criteris als seus habitatges.

Més informació en aquest enllaç.

Can Portabella
Play icon
Can Portabella

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible