Objectius i línies de treball

A fi  d'augmentar la informació, formació i assessorament específic en matèria de contractació responsable es segueixen les següents línies d'actuació:

  • Enllaç a la intranet municipal amb el directori "compra social" d'empreses inscrites en el Registre  
    Administratiu d'empreses d'Inserció Social de Catalunya.
  • S'incorpora la compra social al nou model de gestió de compres.
  • Es potencien les línies formatives en matèria de contractació social i ambiental.
  • Es crea un banc de bones pràctiques en matèria de contractació social i ambiental, que doni a
    conèixer casos específics d'aplicació de la contractació social i ambiental en l'àmbit municipal.
  • Es nomenen referents en matèria de contractació social i ambiental, que duguin a terme  
    assessorament específic als òrgans gestors.
  • Coordinació amb la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball de la Generalitat de Catalunya: compartint guies

Objectius

Responent a l’objectiu d’impulsar  la contractació administrativa com a palanca de canvi en matèria d’ocupació:

  • S’estableix com a obligació del contracte que determinades prestacions del contracte principal hagin de ser subcontractades entre empreses d'inserció especialitzades.
  • S’estableix com a obligació essencial del contracte, que un % (a determinar) dels nous contractats provinguin de les borses de personal format en els programes de reciclatge professional de l'empresa de promoció de l'ocupació, Barcelona Activa.
  • l’Ajuntament per mitjà de Barcelona  Activa ha treballat en un document d’ Incorporació de l’obligació de contractar personal provinent de col·lectius en risc d’exclusió social, segons la Clàusula 19.3 del Plec de Clàusules Administratives Particulars:

Objectius3

El document s’emmarca clarament en el programa de contractació responsable, però també en el Pacte per l’Ocupació de Qualitat 2009-2011, el qual inclou una línia d’acció (mesura 9) en el sentit de “fomentar la qualitat de l’ocupació de responsabilitat pública, tot garantint que les empreses que accedeixen a les contractacions públiques compleixin amb les obligacions socials derivades de la normativa vigent i, d’altra banda, contribuir a una millora en l’estabilitat i la qualitat en l’ocupació”.

El document de bases estableix que ha de permetre obtenir una informació rellevant en relació a tres qüestions clau:

  • l’impacte quantitatiu en termes d’ocupació generada a través de la contractació municipal
  • informació qualitativa sobre les característiques de la contractació generada
  • informació relativa als perfils professionals i les ocupacions que es fomenten a través de la contractació pública municipal

Pel que fa a la temporalitat que aquests documents s’hauran de confeccionar en tres moments:

  • en el procés de licitació, on caldrà requerir a les empreses informació sobre volum total de contractació, nova contractació, treballadors/es proviments de l’atur i perfils professionals.
  • en la fase inicial d’execució del contracte, on caldrà aprofundir sobre els perfils socials dels col.lectius vulnerables subjectes de la nova contractació.
  • en la fase de control i expiració del contracte, on caldrà aportar informació que permeti determinar el grau d’assoliment de les memòries presentades en els moments precedents.

Objectius4

El document de bases estableix que la implementació  requerirà d’una prova pilot per tal de valorar la idoneïtat dels esquemes i les metodologies proposades. Aquesta prova pilot s’ha vingut realitzant al fil de les contractacions municipals derivades dels Fons Estatals, el FEIL 2009 i el FEOSL 2010. La lectura en clau d’ocupació de les clàusules dels projectes FEIL 2009 ens proporciona dues dades rellevants:

  • la contractació municipal ha consolidat l’ocupació de 3.980 treballadors integrats a les empreses adjudicatàries en el moment inicial de l’execució del contracte.
  • els projectes objecte de contractació han generat 5.705 noves ocupacions a Barcelona, en el marc de l’execució d’aquests projectes.

Així doncs, el document del FEIL comptabilitza un total de 9.685 contractacions vinculades als projectes d’inversió pública municipal amb fons estatals al llarg de l’any 2009.

El mateix exercici  es va realitzar  l’any 2010 al fil dels projectes del FEOSL. No es disposa  encara de dades definitives atès que molts projectes es troben encara en fase d’execució i s’està,per tant,  a l’espera de les comunicacions finals per part de les empreses contractades. Tot i així, les informacions inicialment donades per les adjudicatàries ens permeten quantificar en 3.091 els llocs de treball mantinguts o creats arran del programa FEOSL.

El balanç ocupacional 2009-2010 de la contractació municipal amb fons estatals se situaria, per tant, en un escenari a l’entorn dels 12.776 llocs de treball mantinguts o generats. A aquesta xifra cal sumar a l’entorn dels 630 llocs de treball directes generats per mitjà de la contractació en reserva social (uns 280 l’any 2009 i 350 el 2010). Això ens donaria un global de 13.406 ocupacions. Essent unes 7.896 d’aquestes de nova creació i concentrades en col.lectius en risc o situació d’exclusió laboral.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible