Destacat a l'Ajuntament

Publicada la Memòria de Contractació Pública Sostenible 2019

Més del 88% dels contractes públics del 2019 inclouen clàusules socials, ambientals i destinades al foment de la innovació.

La Direcció de Coordinació de la Contractació de l’Ajuntament de Barcelona ha publicat la Memòria de Contractació Pública Sostenible de l’exercici 2019. En compliment del Decret d’alcaldia de contractació pública sostenible, s’elabora anualment la Memòria de contractació, així com el Pla d’objectius de contractació pública sostenible.

Aquí podeu consultar els Memòria 2019 i el Pla d’objectius 2020-2021.

Nou IMUNou IMU

Nou IMU – més sostenible i eficient

El nou IMU vol ser un referent municipal en mesures sostenibles, eficiència, teletreball i diverses eines d’interconnectivitat que facilitin el dia a dia.

L’Institut Municipal d’Urbanisme ha traslladat les seves oficines a una nova seu a l’àmbit de transformació urbana “22@ Nord”. Les noves oficines al carrer Bolívia estan certificades amb el segell d’excel·lència ambiental Leed Gold. L’edifici està connectat a la xarxa urbana de fred i calor del Districlima; incorpora plaques fotovoltaiques i regulació automàtica de la il·luminació interna i del consum d’aigua.

El nou entorn i model de treball de l’IMU s’ha desenvolupat de forma participativa entre tot el seu personal i amb el suport d’altres àrees de l’Ajuntament (àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat; Institut Municipal d’Informàtica; Patrimoni; Gerència de Recursos i altres actors), i incorpora un conjunt de canvis organitzatius orientat a millorar les condicions de treball de les persones.

Les característiques de les noves oficines es resumeixen en cinc eixos estratègics:

  • Connexió amb la natura i benestar: acabats naturals en el mobiliari i vegetació com a element protagonista.
  • Seguretat i resiliència: el mobiliari i la tecnologia garantiran un model flexible per adaptar-se a diferents situacions de treball, tot mantenint les distàncies de seguretat entre persones.
  • Tecnologia i sostenibilitat: es fomenta un espai de taules netes amb armariets per aconseguir reduir l'ús del paper.
  • Flexibilitat i eficiència: incorpora elements de mobiliari flexibles segons l'activitat que s'hi hagi de fer.
  • Col·laboració i innovació: es tracta d'un espai modern, que respon a tendències futures per fomentar la col·laboració i el treball en equip.

La nova seu serà palanca de canvi cap a un IMU més innovador i transformador en els serveis que presta dins l'Ajuntament i per a tota la ciutadania.

Informació més detallada aquí.

Curses sostenibles en temps de Covid-19

L'Institut Barcelona Esport (IBE) ha reinventat les curses populars, sense renunciar a la seva aposta ambiental.

La situació d'emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha comportat la impossibilitat de realitzar durant el 2020 actes massius al carrer. Entre els més estimats hi ha les curses populars, i l'Institut Barcelona Esport (IBE) no ha volgut tirar la tovallola tan fàcilment.

Així que els responsables municipals han reinventat aquest tipus d'esdeveniments. El nou model es va desenvolupar per la Cursa de la Mercè 2020. A les dures restriccions de participació presencial han respost amb imaginació: desdoblament de la cursa presencial en 2 dies i el desenvolupament d'una app que permet la participació virtual, un nou concepte de cursa popular.

Una de les preocupacions dels organitzadors en edicions anteriors ha estat reduir l'impacte ambiental de les curses, en especial la generació de residus. El protocol sanitari que marcava les curses del 2020, dificultava enormement les tasques d'avituallament i tot apuntava a haver de reintroduir de nou les ampolles d'aigua de plàstic d'un sol ús.

S'ha treballat per trobar un sistema que facilités la hidratació dels corredors en cursa, compatible amb el protocol sanitari i que no generés residus. I sembla que l'han trobat: un bidó reutilitzable i un nou model avituallament.

Amb la inscripció s'ha lliurat a cada participant, un bidó d'autoavituallament amb aigua, amb un sistema de subjecció ideat per poder dur-lo en carrera (podeu veure-ho en aquest vídeo explicatiu). L'organització ha eliminat el punt d'avituallament habitual del quilòmetre 5 - reduint així també un punt amb risc de contagi - i ha habilitat la possibilitat de reomplir el bidó a l'arribada amb seguretat.

La iniciativa ha estat prou satisfactòria per repetir-la també a l'altra cursa organitzada per l'IBE aquest any, la Cursa dels Nassos 2020.

En total es van repartir 4.349 bidons i s'estima que s'han estalviat 12.088 ampolles de plàstics de residus.

Més notícies

DGQA Equipaments culturalsDGQA Equipaments culturals

5 equipaments culturals renoven el seu Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental

 El sistema d’etiquetatge ecològic de la Generalitat de Catalunya certifica el compliment d’una sèrie de requisits ambientals i té una vigència de tres anys

El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és una certificació ambiental voluntària per diferents tipologies de productes i serveis. Els criteris ambientals es divideixen en diferents apartats i es componen de criteris bàsics d’obligat compliment i d’altres opcionals puntuables.

El passat mes de març s’ha atorgat la renovació del DGQA presentada per 5 equipaments culturals gestionats per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB):

  • Disseny Hub Barcelona (DHUB),
  • Biblioteca Pública Arús,
  • Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona,
  • Museu Frederic Marès i
  • Born Centre de Cultura i Memòria.

Un altre equipament que ha obtingut la renovació de la certificació ha estat el Museu Olímpic de l’Esport Joan Antoni Samaranch. El MACBA va obtenir el DGQA a finals del 2020.

En el cas dels equipaments culturals els criteris s’estructuren en els grans apartats de l’estalvi i l’eficiència energètica, l’estalvi d’aigua, la gestió de residus, les compres, la mobilitat, l’ús eficient d’espais, les qualificacions ambientals (com a criteris opcionals), sorolls i vibracions, així com la informació i l’educació ambiental.

El desplegament del Pla de Sostenibilitat de l’ICUB i l’obtenció del DGQA pels equipaments culturals és una de les 10 iniciatives premiades amb els Premis Ajuntament + Sostenible.

Vídeo informatiu sobre el Pla de Sostenibilitat i l’obtenció del DGQA per equipaments culturals aquí.

Informació més detallada sobre el DGQA aquí.

Nou pas de TMB per la millora de la qualitat ambiental de la flota d'autobusos.

Es publica la licitació de 210 noves unitats d'autobusos, majoritàriament elèctrics i híbrids de gas, a incorporar fins al 2025.

La modernització de la flota d'autobusos de TMB s'accelera i al mateix temps aposta per les tecnologies de vehicles més nets. Ja vam anunciar aquí l'any passat l'adquisició de vuit autobusos d'hidrogen.

Aquesta nova licitació correspon pràcticament al 50% de la flota de 410 vehicles que TMB té previst renovar fins al 2025, i consolida l'aposta per les millors tecnologies: totes les unitats seran bé de vehicles elèctrics (78 unitats que representen el 37%), bé vehicles híbrids tèrmic-elèctrics, la majoria de gas natural comprimit (108 unitats). Més informació aquí.

TMB manté el principi que el preu no sigui l’única variable determinant de les ofertes. D'una banda incorpora, com sembla natural, diversos criteris d'adjudicació tècnics i funcionals. Però a més, tot i tractar-se d'entrada ja de vehicles amb tecnologies netes, incorpora igualment criteris de valoració de costos ambientals com els associats al consum energètic, a les emissions de CO2 i a altres emissions contaminats, a més dels de manteniment dels vehicles. Finalment valorarà també l'extensió de les garanties sobre diversos components dels vehicles, així com l'abast dels serveis postvenda.

Els primers vehicles s'hauran de començar a lliurar el 2022 progressivament fins al 2025 segons el calendari establert.

Aquí podeu accedir a la documentació de la licitació.

Recursos / Recomanem

Ja tenim oli lubricant ecològic, amb certificació EU

El fabricant d'olis Dilube de Gavà, obté la certificació per la seva línia SIL Hidraulic Bio.

Aquest mes d'abril el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha concedit noves llicències de l'Etiqueta Ecològica Europea, el que en general anomenem EU Ecolabel, i entre aquestes trobem la primera que concedeix a un oli lubricat hidràulic.

Fins ara a l'estat només es podien trobar 3 referències d'olis certificats, cap però atorgada per aquest departament. Aquí us podeu descarregar la nota de premsa, i aquí podeu accedir al web de l'EU Ecolabel del Departament

La categoria de la certificació europea per olis lubricants respon a la voluntat de disposar de productes que, en contacte amb el medi, no el contaminin. Es tracta d'olis, per exemple, per moto serres, per engranatges oberts, així com olis destinats a circuits tancats, com sistemes hidràulics, que poden tenir pèrdues accidentals.

La certificació estableix d'una banda restriccions per determinats tipus de substàncies, requeriments de molt baixa toxicitat, de biodegradabilitat i de no bioacumulació. A més si volen incorporar el terme "bio" han de contenir com a mínim un 25% de contingut biogènic. Podeu descarregar el criteris de la certificació aquí.

Una alternativa ideal, si no imprescindible, per maquinària emprada en treballs tant de jardineria, agrícoles o forestals, com en neteja de lleres i platges o de vigilància o neteja fluvial i marina.

Documentació sessió informativa nova Instrucció ambiental Projectes d’Obres

Es presenten les principals novetat de la nova Instrucció Tècnica en una convocatòria molt exitosa amb 140 participants

El 26 de febrer es va dur a terme una sessió informativa sobre la nova Instrucció per a l’aplicació de criteris ambientals als Projectes d’obres, que entra en vigor el 29 d’abril del 2021. La sessió va comptar amb 140 participants de gerències, districtes i empreses i altres entitats municipals.

La sessió es va iniciar amb una presentació general de les modificacions introduïdes a la nova Instrucció de Projectes d’Obres per part del Programa Ajuntament+Sostenible , com a coordinador del procés de revisió.

Seguidament es van presentar els canvis més destacats de la Instrucció, en els àmbits de l’energia, aigua, verd, manteniment, i aspectes transversals:

  • Protocol de l’Agència de l’Energia de Barcelona i altres aspectes energètics (Agència de l’Energia de Barcelona)
  • Guia de SUDS (Parcs i Jardins, Barcelona Cicle de l’Aigua)
  • Protocol de Cobertes Verdes en edificis municipals (Institut Municipal del Paisatge Urbà I Qualitat de Vida)
  • Protocol de requeriments per a nous equipaments (Direcció de Logística i Manteniment / Gerència de Recursos)
  • Guia d’Urbanisme + Sostenible (Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat)

Totes les modificacions respecte a la versió anterior de la Instrucció Tècnica representen un increment en l’estàndard d’excel·lència ambiental dels projectes d’obres d’infraestructures, espai públic i edificis municipals promogudes des de l’Ajuntament de Barcelona, i mostren el progrés en la incorporació dels vectors ambientals des d’una perspectiva de tot el cicle de vida.

Tota la documentació de la sessió es pot consultar aquí.

Agenda

Sessions obertes del Pla Natura Barcelona 2021 - 2030

27/04/2021

 

 

L’any 2020 finalitzava el primer Pla del Verd i la Biodiversitat, implementat l’any 2013 i que ha servit de full de ruta durant els darrers anys. La necessitat d’actualitzar-lo i la situació actual, fan més necessari que mai l’elaboració d’un nou Pla, que marqui les principals línies d’actuació del verd i de la biodiversitat durant els propers anys. Es tracta del Pla Natura Barcelona 2021-2030, una estratègia a 10 anys vista amb un Programa d’acció a més curt termini sota el qual s’executaran un conjunt de projectes prioritaris.

L’Ajuntament inicia un procés de participació ciutadana que ofereix la possibilitat d’informar-se i debatre sobre les actuacions de millora previstes en aquest àmbit.

Més informació i inscripcions aquí:

https://www.decidim.barcelona/processes/PlaNaturaBCN

Mobile Social Congress

05/05/2021

Ja tenim aquí el Mobile Social Congress (MSC), un espai de trobada entre persones expertes, societat civil, i ciutadania, que vol reflexionar al voltant del model actual de producció i consum de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Com cada any el congress es centrarà en mostrar les alternatives i visibilitzar les actuals vulneracions de drets socials, ambientals i culturals en tot el cicle de vida de la indústria electrònica.

Aquest any es tractaran entre altres aquest temes:

  • Impactes de la COVID a mines del Congo i a fàbriques d’Àsia
  • El poder de la compra pública socialment responsable
  • Contaminació per tòxics a comunitats a Perú
  • Impactes de les substàncies tòxiques, i les condicions laborals a les fàbriques a Filipines, amb major incidència en les dones 
  • El tràfic il·legal dels residus elèctrics i electrònics. Abocadors a Ghana
  • Anàlisis i criteris per escollir i millorar les certificacions i segells en mineria

 

Trobareu tota la informació al web del MSC, on també es poden veure tots els continguts de les edicions anteriors: www.mobilesocialcongress.cat

Les 48 h d’agricultura i verd urbà

29/05/2021

Proposeu activitats per l’esdeveniment participatiu que vol apropar l’agricultura urbana i el verd urbà a la ciutadania

Durant el 29 i 30 de maig podreu formar part de “48 h d’agricultura urbana”, un esdeveniment que té per objectiu difondre la importància de l’agricultura urbana i el verd a la ciutat i apropar-los a la ciutadania.

En el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, l'associació Replantem impulsa les 48h d’Agricultura i Verd Urbà, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del Consorci Besòs. Així ens unim a les 20 ciutats de França, Bèlgica i Suïssa que formen part del projecte. Ens plau convidar-vos a participar-hi.

Amb l’objectiu que la ciutadania descobreixi el verd i l’agricultura urbana de la ciutat, s’obriran patis i terrasses i es visitaran parcs i zones boscoses. A més es fomentarà:

- L’impuls de les pràctiques sostenibles

- La difusió de la importància de l’agricultura urbana

- El coneixement del verd a la ciutat

 Si sou una entitat, associació, empresa o particular i voleu participar-hi heu d’inscriure-us al formulari de participació i proposar una activitat (visita, taller, xerrada, debat, etc.). Una visita guiada al vostre hort o jardí, un taller per als més petits per fer planters, o sobre com crear un petit espai verd al balcó són alguns exemples d’activitats que podeu oferir.  

L’organització de les 48 h donarà a conèixer i farà difusió de les activitats inscrites a través del web i els seus canals de comunicació. Aquest projecte està impulsat per l’entitat Replantem, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Consorci Besòs i Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

+ INFO