Butlletí, subscriu-te!

Notícies

2019-02-06

La nostra economia mundial només té un 9% de circularitat!

Segon informe anual sobre la manca de circularitat

Durant la Reunió Anual del Fòrum Econòmic Mundial a Davos, Economia Circular (Circle Economy, en anglès) va llançar el segon informe anual sobre la manca de circularitat, (Gap Circularity, en anglès). L'informe subratlla que el nostre model lineal ja no és adequat per al seu propòsit, perquè falla a la gent i al planeta.

Les estratègies d'economia circular tenen el potencial de ser fonamentals en l'impuls per mitigar els impactes climàtics associats, ja que el canvi climàtic i l'ús de material són conceptes estretament relacionats. Circle Economy calcula que el 62% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle (excloses les de l'ús del sòl i la silvicultura) s'alliberen durant l'extracció, transformació i fabricació de mercaderies per atendre les necessitats de la societat; només el 38% s'emet en el lliurament i l'ús de productes i serveis.

Tanmateix, la majoria dels governs a penes consideren mesures d'economia circular en polítiques destinades a assolir l'objectiu de la ONU de limitar l'escalfament global a 1,5ºC, afirma l'informe. Harald Friedl, director general de Circle Economy, explica que "les estratègies de canvi climàtic dels governs s'han centrat en les energies renovables, en l'eficiència energètica i en l'evasió de la desforestació, però han passat per alt el gran potencial de l'economia circular. S'ha de tornar a reconfigurar les cadenes de subministrament fins als pous, els camps, les mines i les pedreres on els nostres recursos s'originen per consumir menys matèries primeres. Això no només reduirà les emissions, sinó que també augmentarà el creixement fent que les economies siguin més eficients".

Les estratègies identificades per l'informe per GAP_2superar la manca de circularitat són les següents:

  • Parar les extraccions de recursos
  • Deixar de malgastar recursos
  • Optimitzar els recursos disponibles
  • Fer tot més circular i millor

Les autoritats públiques poden fer el canvi utilitzant eines de compra circular, afegint elements de reutilització material, càlcul del cicle de vida i procés de licitació de dissenys regeneradors. El projecte Circular PP és pioner en aquest enfocament que treballa amb diversos municipis europeus. L'ICLEI i la Comissió de la UE han publicat recentment una guia útil sobre adquisicions circulars, que podeu consultar en aquest enllaç.

Podeu descarregar l'informe en el següent enllaç: Gap Circularity (en anglès).

Font: Sustainable Procurement Platform.