Butlletí, subscriu-te!

Notícies

2018-12-10

Ja circula completa la nova xarxa de bus d’altes prestacions

Nous autobusos per a un transport públic més sostenible i eficient

A finals del mes de novembre ha culminat la darrera fase d’implantació de la infraestructura d’altes prestacions d’autobús amb la posada en marxa de les cinc últimes línies que completen el conjunt de les 28 línies de la nova xarxa. El servei, adaptat a les necessitats del segle XXI, millora la cobertura territorial, la connexió entre línies, el temps d’espera i de viatge, i la freqüència de pas en els dies feiners, amb intervals d’entre 5 i 8 minuts, de 7.00 a 21.00 hores.

La implementació de la xarxa de bus d’altes prestacions, recollida al Pla de mobilitat urbana 2013-2018, s’ha executat al llarg de set anys i és la reorganització del transport públic en superfície més important que s’ha fet mai a la ciutat. Més ràpida i connectada i amb més freqüència de pas, la nova xarxa s'ha adaptat a les exigències del transport públic modern per millorar-ne l'eficiència i fomentar-ne l'ús en benefici d'una ciutat més saludable i humana.

Per avançar cap a una mobilitat més sostenible s'ha dut a terme Nova_xarxa_2la reconversió energètica progressiva del servei d’autobusos com a part del compromís municipal per la lluita contra el canvi climàtic, que s’aplica a mesura que es renova la flota. La modernització de la flota d'autobusos de la ciutat avança amb la incorporació de 76 vehicles nous menys contaminants i més confortables que redueixen les emissions un 30% i garanteixen el bon funcionament del servei. Entre el gener i el març, s'han incorporat 62 cotxes híbrids de propulsió electrotèrmica que substitueixen autobusos dièsel i que estalvien 7.600 litres de gasoil per unitat i any. En total, el 25% del servei urbà, 269 autobusos, ja es fa amb vehicles híbrids. D'aquests autobusos, 54 donaran servei a les línies urbanes i 8 al parc del Bus Turístic, que per primer cop disposarà de vehicles sostenibles. A més, també s'han incorporat 14 autobusos de gas natural comprimit.

La renovació de la flota d’autobusos continuarà els pròxims mesos amb l’objectiu d’incorporar un total de 253 vehicles nous entre el 2018 i el 2019, el 23% del total. D’aquests autobusos, 66 serviran per ampliar el servei i cobrir l’augment de demanda de transport públic. La incorporació de vehicles sostenibles al servei d’autobús haurà reduït, entre el 2017 i el 2020, 27.000 tones de diòxid de carboni.

TMBTransports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat també a finals de novembre set nous autobusos elèctrics articulats que donaran servei a la línia H16, la primera que es reconvertirà íntegrament a l'emissió zero a la ciutat. Els nous vehicles, a més d’estar preparats per a la càrrega ràpida en ruta, incorporen destacats avenços tecnològics i marquen el camí d’un salt endavant tant en la qualitat ambiental com en el nivell de seguretat del transport públic urbà.

Font i més informació al web d'Ecologia Urbana, al web de la Nova Xarxa d'Autobús i al web de TMB.