Butlletí, subscriu-te!

Notícies

2018-12-10

Especial sobre economia circular!

Recursos, bones pràctiques, reflexions, trobades, webs, anuaris, eines i molt més!

La Revista Sostenible, de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona ha elaborat una edició especial per oferir un espai de reflexió amb especialistes i abordar el concepte des de la concreció d'experiències que ja estan tenint lloc a empreses, municipis i ciutats de Catalunya. Que les economies funcionin realment de forma circular és un imperatiu del nostre temps, però només una comprensió profunda podrà instal·lar el nou model econòmic amb la celeritat necessària i el convertirà en una alternativa real.

En l'espai de reflexió hi ha dues entrevistes, la primera "Catalunya serà circular o no serà" de Josep maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, on planteja per què Catalunya ha d'apostar per una economia amb una visió circular i sostenible. La segona "El 2050 l'economia ha de ser totalment circular a Amsterdam i a tots els Països Baixos" d'Sladjana Mijatovic que treballa per a l'Oficina de Tecnologia com a Responsable d'Innovació Circular d'Amsterdam.

El primer dels quatre reportatges, fa un tast de quatre projectes públics i privats que volen implantar una economia circular a Catalunya; el segon explica com transitar cap a una ciutat circular incorporant-la en les activitats i del sistema productiu, però també des de la ciutadania i de les pròpies polítiques locals; el tercer aprofundeix en el concepte d'economia circular a través de la intervenció de diferents experts i l'anàlisi de diverses iniciatives que ja estan posant en marxa; i el quart és un vídeo TED d'Ellen MacArthur que narra el més sorprenent que ha après navegant sola pel món i entendre com en els sistemes econòmics tot té lloc.

En l'apartat de notícies trobem que Catalunya acollirà la propera edició del Ciruclar Economy Hotspot l'any 2020, una trobada internacional de governs, empreses i organitzacions, on els països mostren les seves polítiques i accions encaminades cap al desenvolupament de l'economia circular. I es presenta també la plataforma Catalunya Circular, l'observatori d'economia circular de Catalunya, per compartir bones pràctiques referents i mostrar l'avanç i el grau de compromís de la societat catalana en aquesta matèria.

D'entre els recursos trobem el I Anuari sobre Economia Circular a Espanya 2018 que ofereix la posició global d'Espanya respecte a l'Economia Circular a Europa així com quins països tenen una economia més/menys circular, i una eina online, "EnCercla", el primer kit d'economia circular per al món rural per avaluar la circularitat de les empreses. I per últim, la Guia sobre Economia Circular i Verda al món local promoguda per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i amb el suport de la Fundació Fórum Ambiental, la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

Com a bones pràctiques destaca el projecte pioner d'economia circular a la Seu d'Urgell per a l'eliminació de bosses de plàstic en comerços; el Congrés Rubí Brilla assenyala l’economia circular com l’impuls per canviar el model energètic; el cercle perfecte de l'economia circular de Mataró i el pla d'acció per desenvolupar una bioeconomia sostenible i circular que serveixi a la societat, el medi ambient i l'economia d'Europa: A new bioeconomy for a sustainable Europe. En aquest document s'hi troba una infografia sobre les dades de la bioeconomia a Europa que serveixi a la societat, el medi ambient i l'economia d'Europa.

Aprofitem per recordar-vos que aquest dijous 14 es durà a terme el taller economia circular de 9 a 12h. La jornada combinarà l'exposició de conceptes clau, l’anàlisi d’exemples d’aplicació i la implementació de dinàmiques pràctiques. Podeu descarregar el programa en el següent enllaç.